webinfo

A+ A A-

ZIMA I LEDENI DANI: ŠTA DA, A ŠTA NE?

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Pahulja.jpgAdekvatno oblačenje, topli napici, oprez na ledu i redovno čišćenje snega

 

 

Jedan udar sibirske, gotovo polarne, hladnoće nedavno smo preživeli. Iako je mnogima laknulo kada su se temperature približile nuli,b_300_0_16777215_00_images_Tijana_000_Screenshot1.jpg a pojedinih dana i premašile nulu, ipak ne treba se previše opuštati. Naime, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se u periodu od 20. januara pa, sve do 27. mogu očekivati izrazito niske temperature. Prema upozorenju dostupnom na sajtu Zavoda, očekuje se da će u ovom periodu jutarnja tempratura biti u rasponu između -6 i -12 stepeni celzijusa (na pojedinim lokacija u državi i do -15), dok će se dnevna temperatura kretati između -4 i 2 stepena na celzijusovoj skali.

U ovako hladnim danima bitno je biti oprezan i pridržavati se preporuka nadležnih institucija. Pre svega, česta su upozorenja zdravstvenih ustanova da se bez preke potrebe ne izlazi na ovako hladan vazduh, a naročito se savetuje hroničnim bolesnicima da se ne izlažu temperaturnim ekstremima, te da redovno uzimaju terpaiju pre izlaska napolje, dok se svima preporučuje da se adekvatno utopljavaju, konzumiraju tople napitke, a da izbegavaju alkohol i kofein.

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Screenshot4.jpg

 

DRUMOVI ČISTI, TISA ZALEĐENA

 

Ukoliko se već nađete u prilici da morate izaći na ledeni dan, preporučljivo je kretati se raščišćenim deonicama puteva, a izbegavati dublje nanose snega. Što se same situcije u opštini Novi Bečej tiče, u prvom naletu hladnoće nije bilo problema sa raščišćavanjem saobraćajnica. Kao što je poznato, zimsko održavanje puteva na teritoriji opštine Novi Bečej povereno je javnim preduzećima "Komunalac" i "Kompred" odlukom skupštine opštine Novi Bečej iz novembra 2016. godine. Kako je krajem decembra za naš portal rekao Vladimir Radišić, vd direktora JP "Komunalac" ovo javno preduzeće ušlo je spremno u zimsku sezonu. "Mehanizacija nam je spremna u svakom trenutku. Nismo zaduženi za regionalne puteve, samo za naše ulice i autobska stajališta u Novom Bečeju i Kumanu". Održavanje regionalnih puteva koji izlaze iz Novog Bečeja nadležnost je preduzeća "Srbija putevi", a saobraćajnice u Novom Miloševu i Bočaru održava JP "Kompred".

Građani moraju da očiste sneg ispred svojih kuća i zgrada, kao i ispred firmi.

 

Nesavesni građani biće kažnjeni u skladu sa lokalnom Odlukom o čišćenju i uklanjanju snega i leda na teritoriji Subotice.

 

Slične kazne za neočišćen sneg slede i građanima u drugim mesti

Autor: 021.rs

Ipak, nisu samo saobraćajnice problematične. Naime, svake godine u domovima zdravlja registruje se veći broj povreda usled padova na klizavim, odnosno neraščišćenim, pešačkim stazama i trotoarima. Mnoge lokalne samouprave su, upravo iz ovog razloga, propisale i kaznene mere za lica koja ne očiste prilaze i trotoare ispred svojih domova i firmi. Primera radi, u Pančevu raspon kazni se kreće od 10.000 dinara  za fizička lica do 60.000 za pravna lica dok se u Subotici kažnjavaju fizička lica kaznama od 3.000 do 5.000 dinara, a pravna od 5.000 do 50.000 dinara.  Iako u opštini Novi Bečej nije primetno sprovođenje kaznene politike ove vrste, ipak apelujemo na sve naše sugrađane da očiste sneg i led ispred svojih kuća budući da on predstavlja realnu opasnost za sve koji se kreću tuda.

Screenshot3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Ove zime izuzetno niske temperature uslovile su i formiranje debelih slojeva leda na većini reka.  Višemetarski sloj leda uzrokovao je obustavu plovidbe na većinih vodenih saobraćajnica, a ledolomci iz Mađarske već više dana pomažu srpskim institucijama da reše ovaj problem.

Tisa nije izuzetak.Usled ovakve situacije nedavno je otkazano i plivanje za Časni krst koje je planirano da se prvi put održi u Novom Bečeju ove godine. I pored svega navedenog, primetno je da naši sugrađani, naročito mlađa populacija, izlaze na led, a odvažniji hodaju gotovo do sredine zaleđene reke. Ovo je izuzetno opasno! Temperature tokom dana variraju i postoji mogućnost od pucanja leda na određenim mestima usled čega može doći do propadanja pod led. Dakle, Tisa nije klizalište niti  šetalište i to treba imati u vidu u svakom trenutku zarad bezbednosti svih nas u ovim hladnim danima.

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković