webinfo

A+ A A-

SVEČANO, ALI HUMANO ZA SAVINDAN U NOVOM BEČEJU

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Svetosavska2017a.jpgOdržana svečana svetosavska akademija u Novom Bečeju

 

 

Dom kulture opštine Novi Bečej je u petak, 27. januara, bio domaćin svečanog obeležavanja dana posvećenog utemeljivaču srpske duhovnosti, svetom Savi. Pozorišna sala Doma kulture bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je pristizala čak i pošto je program otpočeo. Na ovaj način, Novobečejci su još jednom pokazali svoju humanost budući da je u holu Doma kulture bilo organizovano prikupljanje dobrotvornih priloga za pomoć Pavlu Vlaškalinu koji boluje od retke autoimune bolesti. Takođe, po završetku akademije održana je humanitarna aukcija slika čiji ceo prihod je namenjen za istu svrhu.

 

Naravno, u skladu sa srpskom tradicijom, na samom početku, sveštenici srpske pravoslavne crkve izveli su odgovarajuće slavske obrede i očitali molitve za svu braću i sestre u Hristu.

Po završetku obreda, besedu o duhu svetosavlja i suštini hrišćanstva održao je veroučitelj Marko Galetin. Poruka koja se više puta čula u njegovoj besedi bila je: „Jer ko hoće život svoj da sačuva, izgubiće ga; a ako ko izgubi život svoj mene radi, naći će ga“ (Jevanđelje po Mateju, 16:25). U svojoj besedi, on se osvrnuo i na velike promene koje su se desile u svetu u poslednjim vekovima, decenijama i godinama i ukazao na to koliko je teško sačuvati ideale pravoslavlja i svetosavlja u ovom dobu potrošačkog društva i pravoj poplavi trivijalnosti i banalnosti. Na koncu, on je svoju svečanu besedu završio rečima pokojnog patrijarha Pavla, koga je nazvao „našim pravim svetosavcem“, a koji je rekao, jednostavno: „budimo ljudi“.

Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović. On se zahvalio svima koji su se došli da prate akademiju, b_310_265_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Svetosavska2017b.jpgpre svega, zbog njenog humanitarnog karaktera. Takođe, Maksimović je ukazao i na to se mnogo toga promenilo od vremena svetog Save. Obrazovanje više nije privilegija bogatih i moćnih, nego je pravo dostupno svima. Školovanje nije izuzetak, već pravilo. On je podsetio i na značaj toga da se neguje školska tradicija, ali i naglasio da se školstvo ne sme zapostaviti, već se mora konstantno raditi i unapređivati.

 

U duhu toga da je sveti Sava i školska slava, učenice osnovnih škola „Miloje Čiplić“, Mina Lakičević, i „Josif Marinković“, Milica Grujić, izvele su prigodne recitacije. Ipak, na prisutne je, verovatno, najjači utisak ostavila Gordana Đurđević Dimić, naša eminentna glumica i dramska umetnica. Ona je na sceni izvela dva resitala. Prvi je bio tekst Miloša Crnjanskog o mladosti svetog Save koji je na, za Crnjanskog svojstven način, slikovito i stilski savršeno, opisao mlade godine našeg najvećeg svetitelja i njegov potonji beg u ruski manastir na Svetoj Gori. U drugom delu, Đurđević Dimić govorila je stihove dela „Slovo ljubve“ despota Stefana Lazarevića, srpskog srednjevekovnog vladara koji se smatra nastavljačem tradicije Nemanjića. Savršena dikcija, jasan izraz i odličan izbor tekstova, dočarali su novobečejskoj publici davno prohujala vremena i preneli poruke ljubavi i hrišćanske vrline koje oba dela šalju.

Delo despota Stefana došlo je do izražaja naročito u svetlu činjenice da je tokom celokupne akademije sve muzičke elemente izvodio hor Despot Stefan Lazarević, pod dirigentskom palicom Predraga Miodraga. Hor je učestvovao u obrednom delu, ali je i izveo i mnogobrojna dela duhovne muzike, kao i više numera srpske folklorne muzike. Simpatije novobečejske publike bile su i više nego očigledne po aplauzu koji je pratio svako izvođenje hora, a koji je kulminirao na samom kraju kada je hor pobrao zaslužene ovacije.

b_670_503_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Svetosavska2017.jpg 

SVETOSAVSKA NAGRADA DRAGANU RAUŠKOM

I ove godine, opština Novi Bečej dodelila je  svetosavsku nagradu. Ovoga puta, dobitnik bio je Dragan Rauški, inženjer građevine iz Novog Miloševa, koji se svojim radom i zalaganjima istakao u kulturnom životu naše opštine. Autor je više knjiga o istoriji Novog Miloševa, učestvovao je u osnivanju muzeja „Kotarka“ u Novom Miloševu i „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju, a posebno se ističe njegova bitna uloga u tome što je opština Novi Bečej dobila status „opštine u fokusu“. On se zahvalio na ovoj velikoj počasti koja mu je ukazana, ali je istakao i da rad na očuvanju kulturne baštine nikada ne prestaje i naglasio da nam predstoji još mnogo toga između čega je posebno istakao potrebu za formiranje muzeja Novog Bečeja koji bi objedinio sve institucije iz ove oblasti u našoj opštini.

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković