webinfo

A+ A A-

Profesionalno ostvarenje mladih kao cilj opštine Novi Bečej

b_670_0_16777215_00_images_KonfNB2017feb.JPGU četvrtak, 23. februara, u zgradi opštine Novi Bečej, održana je konferencija za medije  povodom završetka projekta "Partnerstvom do profesionalnog ostvarenja mladih" koji je opština Novi Bečej realizovala u proteklih osam meseci u saradnji sa gradom Kikinda i regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

 

    "Cilj našeg projekta bio je da podižemo kapacitet i kompetencije naših mladih za zaposlenje."

 Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej,
podsetio je prisutne da je opština Novi Bečej nekada bila poznata po jakoj industriji i privredi, Polet keramici, Biseru Kumane i drugim preduzećima koja su zapošljavala veliki broj radnika. Prema njegovim rečima, dužnost sadašnje lokalne samouprave jeste da pruži ljudima priliku za zaposlenje i rad. "Iz tog razloga smo mi i uradili ovaj projekat u saradnji sa nosiocem projekta, gradom Kikinda i našim partnerom RCR Banat. Cilj našeg projekta bio je da podižemo kapacitet i kompetencije naših mladih za zaposlenje. Problem prvog zaposlenja jeste nešto što muči mlade ne samo u našoj opštini, već ukupno u Srbiji, poslodavci traže neko iskustvo, neka znanja i veštine kako bi naši građani mogli da ispune sve zahteve tržišta rada i poslodavaca" rekao je Svilengaćin. On je dodao i da je 10 mladih iz naše opštine bilo na plaćenoj stručnoj praksi u pet lokalnih preduzeća, a od tog broja, četvoro je ostalo angažovano po isteku prakse. Ovom prilikom, on se posebno zahvalio Ministarstvu omladine i sporta koje je najvećim delom i podržalo ovaj projekat.

Govoreći o detaljima samog projekta, Branislav Milosav, menažer na ovom projektu, rekao je: "Mi smo se pre osam meseci okupili, uz podršku Ministarstva omladine i sporta sa zajedničkom idejom da uskladimo znanja i veštine radne snage sa jedne strane sa potrebama tržišta rada u ovom delu Banata sa druge strane i ulaganjem u mlade koji su jedan od najznačajnijih resursa koje naše društvo ima". On je ukazao i na podatak da je stopa nezaposlenosti u našoj državi znatno iznad evropskog proseka, ali i da veliki procenat nezaposlenih čine, upravo, mlade osobe. "Taj procenat je sada negde na oko 30%. Takva je situacija i u severnom i u srednjem Banatu gde imamo, približno, negde oko 7000 mladih nezaposlenih lica" rekao je Milosav.

Zoran Čičulić, predstavnik grada Kikinda, posebno je istakao da je težište obuke bilo na savremenoj poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji. On je ukazao i na velike sličnosti između problema sa kojima se suočava grad Kikinda i opština Novi Bečej. Prema njegovim rečima, jedino čime nisu zadovoljni jeste podatak da je od deset lica iz Kikinde, samo jedno nastavilo sa radom po isteku prakse. Ipak, on je izrazio nadu da će po završetku zimske sezone i sa početkom prolećnih radova, više mladih koji su učestvovali u ovom projektu ponovo početi da radi.

Vrednost celog projekta je 3.156.000,00 dinara i realizovan je tokom osam meseci. Sredstva u iznosu od 2.500.000,00 dinara doniralo je Ministarstvo omladine i sporta, dok su ostatak iznosa dali grad Kikinda, opština Novi Bečej i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Kao jedna od projektnih aktivnosti, održan je i seminar za mlade u Novom Bečeju, o čemu je naš portal izveštavao. 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković