webinfo

A+ A A-

Predavanje pčelarima i voćarima

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_SinisaIlincicNB2017b.jpgDruštvo pčelara Novog Bečeja organizovalo je u subotu, 11. marta, još jedno predavanje namenjeno pčelarima i voćarima. Zainteresovanima je, u sali skupštine opštine Novi Bečej, o pčelarstvu i pravilnoj upotrebi pesticida govorio Siniša Ilinčić, pčelar i zaštitar bilja.

 

    "Trovanje pčela najčečešće posledica neznanja i nestručnog rukovanja pesticidima" 

Ilinčić je naveo da su nevolje koje se u praksi dešavaju, najčešće posledice neznanja i nestručnog rukovanja pesticidima, ali ne i loše namere.
Najviše nedoumica imamo kod voćki u cvetanju. Prskati ih ili ne? I tu dolazi do najčešćih grešaka. Koštičavo voće mora da se prska, posebno kada je u cvetanju, ali mora da se pazi sa čime, te stoga treba koristiti sredstva koja nisu otrovna za pčele i u koja nikako ne smemo dodati insekticid”, rekao je za portal Webinfo Siniša Ilinčić, koji svoju teoriju bazira na bogatom iskustvu, budući da je sam i pčelar i povrtar. “Posle cvetanja dolazi do crvljivosti voća, i tada se pribegava korišćenju sredstava koja su otrovna za pčele. Čovek koji se bavi voćarstvom misli "prošlo je cvetanje i sada mogu da koristim insekticid", međutim, tada u voćnjacima, dole, ima korova koji cveta. Prskajući voćke, koje su gore, pesticidi padaju dole na korov koji cveta i na koji dolaze pčele i otruju se. Dakle, ovo je najčešći slučaj trovanja pčela koji se dogodi, i to ne sa predumišljajem, već u neznanju”, kaže Ilinčić dodajući da između pčelara i povrtara mora da postoji dobra međusobna komunikacija.

b_310_174_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_SinisaIlincicNB2017a.jpgJedan od zainteresovanih za ovo predavanje bio je i Novobečejac, Capar Imre, koji se i sam već dugi niz godina bavi pčelarstvom.
Dolazim na predavanja redovno. Korisna su i mnogo toga se može naučiti i primeniti u praksi.”

 

Ivica Stojšin, predsednik Društva pčelara Novi Bečej, koje trenutno broji 63 člana je podsetio da u martu počinje pčelarska sezona, te da će tek na jesen, kada se okončaju radovi na pčelinjacima, biti organizovan nov ciklus predavanja.

 

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković