webinfo

A+ A A-

Duh prošlih vremena na ulicama Novog Bečeja

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_OLD2017a.jpgOdržana smotra oldtajmera u Novom Bečeju

 

U nedelju, 28. maja, ulicama Novog Bečeja prodefilovala je neobična kolona vozila. Ulicama našeg grada kretali su se automobili i motorcikli stari više decenija tzv. oldtajmeri. Povod ovog neobičnog dešavanja bila je peta međunarodna smotra oldtajmera koju organizuje Oldtajmer klub Bečej - Novi Bečej.

Došavši iz smera Novog Miloševa, povorka starovremenskih vozila zaustavila se kod muzeja Glavaševa kuća gde je bio organizovan ručak za učesnike. Potom, defile se nastavio do centra grada gde su automobili dostupni građanima radoznalim da vide kakva su se to vozila kretala našim drumovima pre dvadeset, trideset, pa i šezdeset godina. Na koncu, oldtajmeri su nastavili svoj put preko Tise, ka Bečeju, gde su na hipodromu organizovane trke starovremenskih motorcikala i koncerti.

 

Janoš Koso, potpredsednik kluba, rekao nam je da je program počeo ujutru, dolaskom u Novo Miloševo, odakle se i krenulo za Novi Bečej. “Bili smo u Novom Miloševu. Gospodin Čedomir Žeravica nas je jako lepo primio. Lep je bio program, folklor i sve ostalo. Sad smo u Novom Bečeju posetili Glavaševu kuću, ručamo, idemo u centar i od jednog sata ćemo biti u parku, a posle idemo u Stari Bečej na moto trke” objasnio nam je Koso. On je istakao i da je velika prednost što se svake godine ostvaruje dobra saradnja sa Čedomirom Žeravicom i njegovim muzejom, pre svega zato što ih, u suštini, povezuju slična interesovanja.

 

b_310_265_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_OLD2017b.jpgDa ljubav prema dvotočkašima ne broji godine svedoči i primer Roberta Čejteija iz Novog Bečeja koji, iako gazi osmu deceniju i dalje suvereno vlada svojim dvotočkašem. Kako nam je sam rekao, prvi motor sastavio je lično još pedesetih godina i od tada nije prestao da se bavi motorciklima. Čejtei kaže i da nikada nije voleo fudbal, sportove niti drugačije razonode, ali ljubav prema motorima brzo ga je osvojila, naročito da je kao metalostrugar našao način da spoji struku i hobi i da zaista uživa u svom radu.

I Slaviša Aćin iz Zrenjanina imao je interesantnu priču vezanu za svog ljubimca, Folksvagenovu “bubu”. Taj automobil nežno plave boje i dan danas je u originalnom stanju. Nabavio ga je Slavišin otac još davne 1977. godine i od tad je prešao tek nekih 75.000 kilometara, nikad nije vožen po snegu ili kiši i nikada u njemu niko nije zapalio nijednu cigeretu. Sve na ovoj bubi originalno je uključujući i boju.

Posebno interesovanje izazvao je Ford Mg iz 1950. godine čiji vlasnik je izvesni Den, penzionisani profesor, inače, Englez, koji se pre deset godina doselio u Srbiju, a danas živi u Sremskoj Kamenici sa suprugom i, od pre dve godine, sakuplja Fordove modele MG. Trenutno, poseduje tri ovakva oldtajmera. “U glavi, čini mi se kao da imam dvadeset i pet godina, ali nemam. Nisam više mlad. Ipak, ovi automobili i ovaj hobi održavaju me mladim i životnim” rekao je ovaj živahni Englez objašnjavajući svoj hobi. Takođe, on je dodao i da je njegov prvi automobil upravo bio jedan ovakav Ford MG i da je zaljubljen u njih od svoje devetnaeste godine.

b_670_377_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_OLD2017c.jpg

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković