webinfo

A+ A A-

Novobečejci istrajni davaoci krvi

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_DavanjeKrviJul2017a.jpgDa je humanost na zavidnom nivou kod Novobečejaca pokazalo se i 13. jula kada je Osnovna Organizacija Crvenog Krsta Novi Bečej organizovala četvrtu ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi.

 

Fiskulturnoj sali OŠ “Miloje Čiplić” održana je letnja akcija davanja krvi koja je, i ovog puta, bila izuzetno dobro posećena. Primetno je bilo da je najveći broj dobrovoljnih davalaca krvi muškog pola. Kako nam je objasnio Momir Dimitrijević iz Crvenog krsta to je zato što su muškarci u prilici da češće mogu davati krvi, na svaka tri meseca. Dimitrijević je dodao i da je odziv odličan, te da je on zadovoljan brojem naših sugrađana koji su odazvali pozivu da budu humani.

Drago nam je da smo u ovu akciju uključili i mlade volontere. Prvi put su uključeni u pripremu i organizaciju akcije, tako da se nadamo da će do kraja današnjeg dana odziv biti odličan” rekao je Dimitrijević, dodavši: “Znamo kakva je situacija u letnjem periodu, da su zalihe krvi, uglavnom, deficitarne, i ovo će sigurno dobro doći i zrenjaninskoj bolnici, ali i široj zajednici”. On je rekao i da je cilj da u ovoj godini bude šest akcija davanja krvi.

b_310_174_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_DavanjeKrviJul2017b.jpgO tradiciji humanosti u Novom Bečeju najbolje svedoči Ilija Mandić koji je pravi veteran u ovom smislu budući da je, zaključno sa današnjim danom, krv dao čak 108 puta. Ipak, kako sam kaže, on nije jedini takav davalac. “Do sada u Novom Bečeju imamo trojicu koji su dali krv preko sto puta. Imali smo i dodelu priznanja za stotinu davanja. Imamo ovde i troje, četvoro mladih koji su ovde prvi put.” istakao je Mandić koji je iskoristio priliku da podseti da će biti organizovana i jesenja akcija dobrovoljnog davanja krvi koja će biti peta po redu.

A jedan od davalaca kojima je ovo prvo davanje jeste i dugogodišnji sportista, Miroslav Macura. “Ja sam danas prvi put došao ovde da dam krv. Ja imam nulta pozitivnu krvnu grupu, jednu od ređih. Samim tim, mislim da treba da dam krv pošto ja mogu da dajem svima, ali mogu da primam samo tu, određenu krvnu grupu. Mene je bog nagradio tom krvnom grupom i nije u redu da je zadržavam za sebe. Hoću da pomognem i drugima” kazao je Macura objašnjavajući nam svoju motivaciju za učešće u današnjoj akciji.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković