webinfo

A+ A A-

Svečano otkrivena bista Aleksandra Berića

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_BericBista1.jpgU četvrtak, 24. avgusta, svečano je otkrivena bista Aleksandra Berića, heroja Aprilskog rata, rođenog Novobečejca.

 

Svečanoj ceremoniji u kojoj su učestvovali gardisti Vojske Srbije i vojni orkestar, kao predstavnici lokalne i pokrajinske vlasti,  prisustvovao je i Aleksandar Vulin, ministar odbrane u vladi Republike Srbije. Obraćajući se pristunima, ministar Vulin istakao je da su istoriju srpskog naroda pisali oni koji se nisu predavali, ljudi koji su uvek stajali uz svoj narod. On je dodao i da naš narod nijedan rat nije prepustio bez borbe jer nam je sloboda uvek vredela više od svega. Na kraju, osvrćući se na herosjku žrtvu poručnika Berića, Aleksandar Vulin rekao je da je priča o bojnom brodu Drava, priča o našem narodu i njegovoj slobodi.

 

b_310_174_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_BericBista2.jpgU ime rečne mornarnice Vojske Srbije, govorio je poručnik fregate, Dragan Spasojević koji je rekao da žrtva Aleksandra Berića nije zaboravljena. “Mi izražavamo večnu zahvalnost za hrabrost i položenu žrtvu na oltaru otadžbine” rekao je Spasojević. On je prisutne ukratko podsetio i na poreklo i karijeru slavnog novobečejskog oficira. Kao posebno značajno, Spasojević je istakao to što je Berić samo dva puta posthumno odlikovan i to 1942. ordenom Karađorđeve zvezde i 2001. Medaljom časti.

 

Na njegove reči nadovezao se i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, koji je rekao kako život i delo Aleksandra Berića nikada neće biti zaboravljeno, te kako je na nama da čuvamo od zaborava naše velikane.

 

Posle ceremonijalnog otkrivanja same biste, sveštenici Srpske pravoslavne crkve osveštali su spomenik, a potom su poleženi i venci u čast i večnu slavu poručnika Berića.

Ovo je prva aktivnost ovogodišnje Gospojine koja će trajati do nedelje, 27. avgusta. U 20 časova večeras, otvara se i Ulica zanatskog piva u Gimnazijskoj ulici, a tokom dana pristigla je i rečna flotila vojske Srbije. Sutra na programu Gospojine su otvaranje 5. Poljofesta, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, kao i koncert Novice Zdravkovića u sećanje na njegovog brata Tomu.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković