webinfo

A+ A A-

Zaštita životne sredine uz podršku Kraljevine Švedske

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_kraljevinaS.JPGU četvrtak, 16. oktobra, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, održan je prvi sastanak u okviru projekta podrške zaštiti životne sredine koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština uz podršku Kraljevine Švedske.

Pored opštine Novi Bečej, u ovaj projekat su uključene opštine Sečanj i Žitište, kao i grad Zrenjanin.

Govoreći o samom projektu, Ljubinka Kaluđerović iz Stalne konferencije gradova i opština, objasnila je da smisao nije u kapitalnim investicijama, već, upravo, u ojačavanju lokalnih samouprava u smislu očuvanja životne sredine. “Sam projekat ne nudi neka velika sredstva, u smislu infrastrukturnih rešavanja problema. U našim gradovima i opštinama svi samo isključivo to danas očekuju, da kroz bilo koji projekat dođemo do velikih sredstava kojima bi se rešili kapitalni problemi. Nažalost, ovaj projekat nije tog tipa. On nudi mnogo više pomoći u konsultativnom smislu, odnosno tehničke pomoći u podizanju kapaciteta samih lokalnih samouprava, kako bi na bolji način i boljom organizacijom uspeli da reše ove probleme. Do sredstava možemo doći isključivo ako imamo dobre i kvalitetne projekte”, objašnjava Kaluđerović. Ona dodaje i da je iz prakse Kraljevine Švedske uočljivo da dobri i kvalitetni projekti proizilaze iz osnaženih i edukovanih lokalnih samouprava, ali i uz učešće najšire zajednice.

Jedan od učesnika sastanka bio je i Mirko Popović, saradnik SKGO, koji je istakao značaj zajedničkog, koordiniranog pristupa rešavanju problema. “Lokalne samouprave koje su kreirale ovaj konzorcijum su identifikovale koji su najveći problemi. Dakle, u pitanju je potreba unapređenja kapaciteta, odnosno kvaliteta pružanja usluga u novim oblastima. Odlučili su da rade zajednički, da primene regionalni pristup, za šta ima smisli, budući da su problemi zajednički i da se na taj način unapređuje međuopštinska saradnja. Koriste se već postojeći kapaciteti i znanja, a opštine će se nastojati da iskoriste prirodne resurse koje zajednički dele” rekao je Popović.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković