webinfo

A+ A A-

Čimburović održao predavanje o nasilju u porodici i načinima prevencije

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Cimburovic.JPGPredsednik osnovnog suda u Bečeju, Goran Čimburović, održao je u petak, 27. oktobra, predavanje novobečejskim srednjoškolcima na temu nasilja u porodici i tome šta raditi kada se ono uoči.

Povod je bio Zakon o nasilju u porodici koji počeo da se primenjuje od 1. juna ove godine, a stotinjak srednjoškolaca bilo je u prilici da čuju neke osnovne stvari iz ove oblasti prava.

Komentarišući predavanje koje je održao i reakcije učenika, Goran Čimburović je rekao: “Mladi su zainteresovani, bilo je dosta pitanja. Osnovni cilj današnjeg javnog časa, odnosno predavanja,  bio je da ih malo probudimo iz sna, da im pojasnimo koja su njihova prava i ono za šta bi trebalo da se bore i prijavljuju kako ne bi sutra sami došli u situaciju da postanu žrtve. Dosadašnja praksa, odnosno zakoni koji su važili i važe, pogotovo definicije porodice, prema Porodičnom zakonu ili nasilja u porodici koje je inkriminisano Krivičnim zakonom, jeste drugačija u odnosu na ovo što smo danas pričali. To je tako jer je prema novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici pojam porodice i njena definicija proširena na iziuzetno širok krug lica što pretpostavljam da je za mnoge bila nepoznanica kada smo danas govorili ko bi sve mogao da bude nasilnik i koji je to krug lica”.

Podršku održavanju ovog javnog časa pružio je i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović. “Kao lokalna samouprava prepoznali smo važnost ovog zakona. Svrha zakona nije isključivo kažnjavanje, nego i preventivncija. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je izuzetno bitan zakon. Zašto je potrebno raditi na preventivi? Zato da bi ljudi, počnimo od srednjoškolaca koji su najpribližniji nekom razumevanju problema u porodici i možda i sami deo nasilja u porodici, znali kako da prepoznaju nasilje u porodici, šta je ono u stvari i na koji način bi trebalo da reaguju”. Maksimović je dodao i da se pitanje nasilja u porodici ne ograničava samo na porodicu žrtve, već je to problem koji zaokuplja čitavo društvo. “Ne radi se samo o njihovim porodicama, nego i o komšijskim i prijateljskim porodicama. Dakle, trebalo bi da znaju šta piše u zakonu i na koji način da reaguju. Ne smemo kao društvo ostati zatvoreni sami u sebe, isključivo u okviru svoja četiri zida, već treba proširiti znanja da bismo sprečili da o svojim komšijama, prijateljima, članovima porodice čitamo u novinama nešto loše” zaključio je Maksimović.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković