webinfo

A+ A A-

Umesto godišnjeg odmora - otkaz

Mobing.jpg-Žene u opštini Novi Bečej nisu dovoljno informisane i upoznate sa odredbama Zakona o radu i njihovim osnovnim pravima na radu, mehanizmima zaštite i institucijama kojima mogu da se obrate za pomoć - zaključak je javne akcije i sprovedene ankete među građanima i građankama Novog Bečeja tokom projekta “Otvoreno protiv diskriminacije i kršenja radnih prava” koji se finansira sredstvima Kancelarije za ljudska i manjinska prava. U okviru istog projekta realizovana je aktivnost prikupljanja priča osoba ženskog pola, koja su svoja iskustva na radnom mestu i procesu traženja posla, anonimno podelila.

 

-Osim toga, među ženama koje su želele da podele svoja iskustva vladala je i svojevrsna  nezainteresovanost za takve stvari, jer kako su rekle - ne veruju da će im to pomoći i rešiti njihove probleme, već ih čak može dovesti i u nezgodnu situaciju i dobijanje otkaza – istakao je Kristijan Lukić, koordinator projekta i dodao da je cilj projekta informisanje, ali i ohrabrivanje žena da otvoreno pričaju o svojim iskustvima. 

Portal Webinfo prenosi neke priče, a sve u cilju ohrabrivanja i osnaživanja žena i upoznavanja sa osnovnim radnim pravima, mehanizmima zaštite i institucijama kojima se uvek mogu obratiti za pomoć.

 

 

 

Umesto godišnjeg odmora - otkaz

 

Četrdesetosmogodišnja žena iz Bočara je sedam godina bila zaposlena. Kaže da je radila marljivo i da je bila vrlo privržena svom poslu, što su njeni poslodavci umeli da nagrade raznim povišicama i bonusima na stalnu platu. Posao nije bio težak, ali je nosio veliku dozu odgovornosti i rizika. Godišnji odmor poslednjih par godina uopšte nije koristila, jer nije imala potrebe za tim. Ipak, po rođenju unuke, ova žena je rešila da otputuje u posetu svojoj porodici. 

Naišla sam na veliko negodovanje mojih, do tada, divnih gazda. Nisu pristali da mi daju godišnji odmor ni na moje veliko insistiranje. Bila sam prinuđena da dam otkaz kako bih otišla na put. Znala sam, da ukoliko dam otkaz, više neću imati gde da se zaposlim nakon povratka iz Majamija. Tako je i bilo. Kada sam se vratila, došla sam da ih pitam za radno mesto, no nisu želeli da razgovaraju samnom. Navodno su se snašli. Više im radnik nije bio potreban -

Ona je već godinu dana bez posla i kaže da planira sa mužem da ode u inostranstvo i tamo nastavi život.

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković