webinfo

A+ A A-

Zvanično minimalac – nezvanično mnogo manja plata

Mobing.jpg-Žene u opštini Novi Bečej nisu dovoljno informisane i upoznate sa odredbama Zakona o radu i njihovim osnovnim pravima na radu, mehanizmima zaštite i institucijama kojima mogu da se obrate za pomoć - zaključak je javne akcije i sprovedene ankete među građanima i građankama Novog Bečeja tokom projekta “Otvoreno protiv diskriminacije i kršenja radnih prava” koji se finansira sredstvima Kancelarije za ljudska i manjinska prava. U okviru istog projekta realizovana je aktivnost prikupljanja priča osoba ženskog pola, koja su svoja iskustva na radnom mestu i procesu traženja posla, anonimno podelila.

 

-Osim toga, među ženama koje su želele da podele svoja iskustva vladala je i svojevrsna  nezainteresovanost za takve stvari, jer kako su rekle - ne veruju da će im to pomoći i rešiti njihove probleme, već ih čak može dovesti i u nezgodnu situaciju i dobijanje otkaza – istakao je Kristijan Lukić, koordinator projekta i dodao da je cilj projekta informisanje, ali i ohrabrivanje žena da otvoreno pričaju o svojim iskustvima. 

Portal Webinfo prenosi neke priče, a sve u cilju ohrabrivanja i osnaživanja žena i upoznavanja sa osnovnim radnim pravima, mehanizmima zaštite i institucijama kojima se uvek mogu obratiti za pomoć.

 

 

Zvanično minimalac  – nezvanično mnogo manja plata

Ljudi danas prihvataju sve poslove kako bi došli do novca koji im je preko potreban, a za platu i ne pitaju. Tako je prošla i četrdesetdvogodišnja Novobečejka. U dogovoru sa poslodavcem, na posao je stupila odmah, a o visini plate nije razgovarala, jer kako kaže "ako pitaš za platu, nećeš dobiti posao nikada".

Znajući za "minimalac" nije ni pomislila da joj plata može biti manja. Radno vreme u prodavnici je bilo klizno i bez nekog određenog vremena.

Prošao je i taj prvi mesec na poslu. Kako niko od koleginica nije spominjao platu, smatrala je da nije poželjno ni da ona pita. Bližio se kraj drugog meseca, kada im je vlasnik rekao da im je prošla plata.

Otišla sam do banke da podignem platu i tamo doživela šok. Na računu je bilo svega 17.000 dinara. Zamolila sam službenicu banke da proveri da nije u pitanju možda neka greška, a ova mi je saopštila da mi je skinut nekakav kredit u visini od 5 hiljada dinara. Nikakav kredit ja nisam imala! -

Ogorčena žena je otišla u firmu da vidi o čemu je reč i saznala da preduzeće navodno loše posluje i da to traje već mesecima. Kako poslodavac nema pravo da isplati manju platu od minimalca, koji je država propisala, on je u dogovoru sa knjigovođom pronašao način kako to da uradi.

- Rekli su mi da se to zove "kredit koji ne postoji". Važno je bilo samo da mu se te pare vrate, tih 5 hiljada dinara, a zvanično smo dobijali minimalac - ispričala je ona.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković