webinfo

A+ A A-

Nakon bolovanja i brige o deci - otkaz

Mobing.jpg-Žene u opštini Novi Bečej nisu dovoljno informisane i upoznate sa odredbama Zakona o radu i njihovim osnovnim pravima na radu, mehanizmima zaštite i institucijama kojima mogu da se obrate za pomoć - zaključak je javne akcije i sprovedene ankete među građanima i građankama Novog Bečeja tokom projekta “Otvoreno protiv diskriminacije i kršenja radnih prava” koji se finansira sredstvima Kancelarije za ljudska i manjinska prava. U okviru istog projekta realizovana je aktivnost prikupljanja priča osoba ženskog pola, koja su svoja iskustva na radnom mestu i procesu traženja posla, anonimno podelila.

 

-Osim toga, među ženama koje su želele da podele svoja iskustva vladala je i svojevrsna  nezainteresovanost za takve stvari, jer kako su rekle - ne veruju da će im to pomoći i rešiti njihove probleme, već ih čak može dovesti i u nezgodnu situaciju i dobijanje otkaza – istakao je Kristijan Lukić, koordinator projekta i dodao da je cilj projekta informisanje, ali i ohrabrivanje žena da otvoreno pričaju o svojim iskustvima. 

Portal Webinfo prenosi neke priče, a sve u cilju ohrabrivanja i osnaživanja žena i upoznavanja sa osnovnim radnim pravima, mehanizmima zaštite i institucijama kojima se uvek mogu obratiti za pomoć.

 

 

Nakon bolovanja i brige o deci - otkaz

Ova samohrana majka dvoje maloletne dece iz Novog Bečeja, dobila je otkaz jer joj nije dozvoljeno da uzme bolovanje.

-Dovijala sam se kako sam znala i umela oko brige o deci. Pošto od mojih roditelja nisam imala razumevanja nakon razvoda, molila sam prijatelje, komšije da pomogno oko dece, kada sam na poslu.

Ona dodaje da joj je šef stalno naglašavao da privatan život “ostavi kod kuće”.

-Nisam smela da koristim telefon, makar na minut samo da čujem kako su deca. Kada su bila prehlađena, ja nisam izostajala sa posla, uvek bi se snašla da neko pripazi moju decu. Međutim kada je jedno od dece dobilo boginje, rekla sam šefu da moram uzeti bolovanje. Šef mi je rekao da nađem nekog da pazi na dete. Ko bi pazio dete kada ima boginje, pa nije to obična prehlada. Ja sam odlučila da uzmem bolovanje i da budem sa detetom. Bila sam na bolovanju svega sedam dana. Čim sam se vratila na posao uručen mi je otkaz -

Ona je i sada bez posla i nada se da će uskoro biti bolje.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković