webinfo

A+ A A-

Novo ruho za Slano Kopovo uz pomoć bratskog grada

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_sandorfalv.JPGOpština Novi Bečej ima višegodišnju saradnju sa mađarskim gradom Šandorfalvom koja je formalno krunisana nedavno potpisanim i ratifikovanim sporazumom o bratimljenju čime je ova mađarska opština stala u red mesta koja su zbratimljena sa opštinom Novi Bečej.

Takođe, u okviru ove saradnje, 12. februara, potpisan je i protokol o saradnji između dve opštine, a, čija tema se odnosi na uređenje i unapređenje potencijala specijalnog rezervata prirode “Slano Kopovo”.

Ovim povodom, delegacija opštine Novi Bečej je u ponedeljak, 30. jula, posetila Šandorfalvu i učestvovala na konferenciji na kojoj predstavljen projekat čime je i simbolično otpočela realizacija projekta “Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona” za koji su zajednički konkurisali opština Novi Bečej i Šandorfalva, a koji se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje.

Gradonačelnica Šandorfalve, Žužana Pataki Gajdoš, izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa našom opštinom. “Nama iz Šandorfalve predstavlja veliku radost što je ovaj Evropski projekat, kojim smo zajedno sa Novim Bečejom konkurisali 2016. godine, uspeo. Dva naselja zajedno su dobila blizu 557.000 eura i na ovaj način stvorila mogućnost za realizaciju eko-turističkog programa kao i mogućnost za modernizaciju oba grada” rekla je Pataki Gajdoš.

Silvija Šimončik, članica projektnog tima u Novom Bečeju, istakla je da rad na realizaciji tek predstoji: “Predstoji nam period od dve godine za implementiranje svih aktivnosti na razvoju eko-turizma, kako u Novom Bečeju, tako i na području Šandorfalve i regiona. Imamo dosta infrastrukturnih radova, nadam se da ćemo već krajem godine krenuti sa radovima, a to je izgradnja pristupnog puta do Slanog kopova sa severne i južne strane, zatim ćemo implementirati razne edukativne radionice za lokalno stanovništvo, za standardizaciju suvenira i plasman lokalnih proizvoda, zatim kreativne radionice sa decom, postavljanje suvenirnice u okviru prostora vizitorskog centra na Slanom Kopovu, organizaciju kulturnih manifestacija, „Ricsaj“ festivala i „Tiske akademije akvarela“, tako da nas zaista veliki posao čeka do marta 2020. godine”.

Ovo je, inače, prvi bratski grad sa kojim je opština Novi Bečej ostvarila ekonomsku saradnju.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković