webinfo

A+ A A-

OŠ “Josif Marinković” - Škola po meri 21. veka

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_JosifRenoviranje2018b.jpgOsnovna škola “Josif Marinković” već izvesno vreme prednjači u pogledu razvijanja i poboljšavanja uslova za rad svojih učenika. Dobra praksa koja je počela renoviranjem hola škole i premeštanjem biblioteke i zbornice nastavljena je kroz opremanje kabineta za tehničko koji od ove školske godine sadrži najsavremeniju opremu.

 

Vladimir Davidović, direktor škole, istakao je da je projekat opremanja tehničkog kabineta realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i preduzećem NIS koja je sredstva opredelila kroz program “Zajednici zajedno”. “Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje donirao je sredstva u iznosu od 3.200.000 dinara za adaptaciju ovog prostora, a Naftna industrija Srbije je donirala sredstva za kupovinu opreme i nameštaja za tehnički kabinet u iznosu od oko 820.000 dinara. Radovi su obuhvatili kompletno renoviranje ovog prostora, jer on nije davnih dana još renoviran. On sada izgleda kao da je novoizgrađen, dakle, zidovi, tavanica, podovi, struja, krečenje, farbanje stolarije, zamena prozora sve je to ušlo u pomenuta sredstva” rekao je direktor Davidović.

Više detalja o novoj opremi dala nam je Biljana Blažin, nastavnica tehnike i tehnologije u školi “Josif Marinković”. “Imamo mašinu b_300_225_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_JosifRenoviranje2018a.jpgkoja seče stiropor i omogućava, ne samo da se pravolinijski seče, nego, što kažem, i „fazonski“, tako da se naprave različiti željeni oblici. Ta mašina ima jedan deo koji omogućava i da se vaja po stiroporu, da se prave neke figure. Druga mašina je „4 u 1“. Ona može da radi kao strug, što su deca i demonstrirala, može da se od nje namesti bušilica, brusilica i ubodna testera. Nabavili smo preko NIS-a i školski set „Mehanika 1“ pomoću kojeg se može odraditi pedesetak eksperimenata i ogleda vezanih za mehaniku čvrstih tela, tečnih i gasovitih” objasnila je Blažin. Pored ovoga, škola je dobila i robotsku ruku koja, takođe, ima značajno mesto u obrazovanju osnovaca: “Dobili smo i robotsku ruku da, kada u 7. i 8. razredu radimo interfejs i robotiku, mada, u osnovnoj školi ne programiraju, imaju priliku u gotovim programima ili programima koje im ja ubacim, sami pokreću tu robotsku ruku, a videli smo da ima i pet funkcija, odnosno stepena kretanja. Ta robotska ruka može da  uhvati nešto, pomeri, spusti i slično”. Ona je iskoristila priliku i da naglasi da je značaj praktične nastave veoma veliki u ovom uzrastu: “To je vrlo značajno, jer jedno je priča, slika ili čak i animacija, a drugo je kad oni ručicama sve to odrade, zapišu u tabeli i konkretno vide kako nešto funkcioniše, tako da mi je to baš važno, jer na taj način oni ulaze u taj svet tehnike tako što mogu da upoznaju te osnovne prirodne principe kroz neki svoj samostalan rad”.

Naftna industrija Srbije je kroz program “Zajednici zajedno” omogućila opremanje učionice savremenom interaktivnom tablom i belom, magnetnom tablom, ali i savremenim ergonomskim nameštajem koji omogućava deci da uče na zdrav i prijatan način. Sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje opremljen je drugi deo učionice gde se odvija praktična nastava. Na ovaj način, kabinet je opremljen i renoviran prvi put posle gotovo četiri decenije.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković