webinfo

A+ A A-

Vinarske tradicije u Glavaševoj kući

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_GrozdjeNB2018.jpgU petak, 14. septembra, posetioci muzeja “Glavaševa kuća” u Novom Bečeju mogli su iz prve ruke da posvedoče tome kako se pre više od jednog veka spravljalo vino. Turistička organizacija opštine Novi Bečej ovom prilikom je organizovala berbu grožđa u dvorištu Glavaševe kuće, a svi zainteresovani su mogli da se priključe i pomognu pri berbi posle koje je grožđe izmuljano i pripremljeno za dalji proces spravljanja vina. Ceo događaj upotpunili su i omladinci KUD “Bećarac” koji su brali grožđe odeveni u tradicionalne narodne nošnje sa ovih prostora.

 

Govoreći o ovom dešavanju, Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, rekao je: “Mogli smo da vidimo jednu simulaciju muljanja grožđa po tradicionalnm obredu gde su devojke i momci iz KUD „Bećarac“ pomogli da sve bude u duhu onog vremena kada datira i Glavaševa kuća. Bralo se u klasičnim korpama, grožđe se zatim sipalo u tarnice gde smo stavili najlon da ne iscuri dragocena tečnost i onda se jedna od devojaka izula, zadigla suknju iznad kolena da bi to vino moglo da bude što bolje i kvalitetnije jer kažu da tako izmuljano grožđe daje najkvalitetnije vino”. Ipak, direktor Dujin ukazao je i na to da, trenutno, nema dovoljno grožđa u Glavaševoj kući da bi se napravila adekvatna količina vina: “S obzirom na to da mi nemamo dovoljno grožđa da bi bilo dovoljno i vina, mi ćemo, nakon simulacije, izmuljano grožđe prebaciti u drugu kacu i ovo što vidite iza nas je u stvari mehaničko muljanje grožđa koje će doprineti da napravimo širu koju ćemo kroz neko vreme pretočiti u destilat zvani rakija, znači, imaćemo i lozovače. To je domaći proizvod, proizvod Muzeja i namenjen je isključivo za lokalnu upotrebu, kada nam dođu gosti i mi je zovemo Muzejevača” 

Dujin je iskoristio priliku i da najavi pripreme za sajam turizma kao redovnu aktivnost Turističke organizacije, ali i jednodnevnu likovnu koloniju koja će se, takođe, održati u muzeju Glavaševa kuća.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković