webinfo

A+ A A-

Ekološka radionica za najmlađe kod Starog Hrasta

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_RadionicaKumanedeca.jpgU subotu, 29. septembra, kod čuvenog starog hrasta lužnjaka, nedaleko od Kumana, održana je ekološka radionica za najmlađe Kumančane koju je organizovalo društvo ekologa “Stari Hrast” iz Kumana.

 

Učenici četvrtog razreda osnovne škole “Milan Stančić Uča” iz Kumana, njih petnaest, okupili su se da bi učestvovali u radionici i naučili nešto novo o zaštiti životne sredine u učionici na otvorenom. Za stručni deo radionice postarala se dr Vesna Kicošev, načelnica odeljenja za zaštićena područja Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode koja je mališanima na prikladan način govorila o značaju očuvanja prirode uopšte, ali i očuvanju zaštićenih područja kao što su Stari Hrast i Okanj bara.

Posle stručnog dela, osnovci su se družili i kroz dve ekološke radionice pod vođstvom Živice Radina, kumanačkog bibliotekara i člana društva ekologa “Stari Hrast” gde su kroz aktivnosti poput takmičenja u sakupljanju žireva i likovnom predstavljanju hrasta koji je, pored toga što je proglašen spomenikom prirode, i jedna od znamenitosti po kojima je ovaj kraj prepoznatljiv.

Stevan Cucin, predsednik udruženja ekologa “Stari hrast”, pozdravio je prisutne i izrazio veliko zadovoljstvo dobrim odzivom i učešćem dece u aktivnostima, ali, i odzivom prijatelja udruženja iz okoline koji su svojim prisustvom upotpunili subotnje aktivnosti.

Što se samog starog hrasta tiče, on se nalazi uz levu obalu reke Tise u branjenom pojasu, 20 m od nasipa, a u blizini crpne stanice i naselja Kumane. Staro stablo hrasta lužnjaka predstavlja kapitalan, do danas najlepši registrovani primerak svoje vrste u Vojvodini. Hrast je visine preko 33 m, visina debla do prvih grana iznosi 3 m dok obim debla na visini od 1,30 m iznosi 6,80 m. Starost stabla se procenjuje na preko 300 godina.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković