webinfo

A+ A A-

Pokrajinska sekretarka posetila Novi Bečej: Novo ruho za žitni magacin?

b_670_285_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_PokrsekrNB2018.jpgU sredu, 24. oktobra, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje, Dragana Milošević, posetila je opštinu Novi Bečej gde se sastala sa čelnim ljudima opštine.

 

Sastanku sa predsednikom opštine Novi Bečej, Sašom Maksimovićem, njegovim zamenikom, Brankom Svilengaćinom, Draganom Rauškim, šefom odseka za urbanizam opštine Novi Bečej, prisustvovali su i Matija Kovač, pokrajinski poslavnik i Zoran Vapa, direktor pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Glavne teme o kojima se govorilo na današnjem sastanku ticale su se obnove i rekonstrukcije žitnog magacina u Novom Bečeju i izgradnje arheološkog parka oko ostataka benediktinske crkve Arača.

Komentarišući sastanak, Dragana Milošević rekla je: “Ovim sastankom smo načelno dogovorili buduće korake da bismo unapredili sadržaje kulturnih objekata koji su na teritoriji opštine Novi Bečej. S tim u vezi, kako sam već rekla, u naredne dve do tri nedelje ćemo imati konkretnije razgovore kako bismo implementirali u narednu budžetsku godinu sredstva i pokrenuli upravo izgradnju i rekonstrukciju arheološkog parka i ostalih sadržaja koji se nalaze na teritoriji opštine Novi Bečej. U tome imaju apsolutnu podršku i to nam je negde i meni lično, ali i čitavoj Pokrajinskoj vladi prioritetni zadatak u narednom periodu”. Milošević je ovom prilikom pohvalila opštinu Novi Bečej za aktivnosti u realizaciju projekta “Gradovi u fokusu”, ali i najavila potencijalnu saradnju sa Mađarskom u ovoj sferi. “Očekujemo u naredne dve nedelje razgovore i sa predstavnicima mađarskih vlasti koji su izrazili želju i naklonst ka tome da finansijski učestvuju u završetku ovih projekata. To nam je, naravno, od izuzetnog značaja. Pre svega mislim da je Novi Bečej opština koja je do sada pokazala da je izuzetan primer prakse naročito kada su ustanove kulture u pitanju, odnosno kada je razvoj kulture u pitanju za samu opštinu. To je naravno tendencija da i u narednom periodu nastavimo ovakav trend i ovak rast, ne samo dobrim primerom i dobijanjem statusa u okviru „Gradova u fokusu“ kojim je Novi Bečej zaista pokazao ogroman potencijal, zaista, kako sam rekla, pravi primer dobre prakse, koji to iskoristio na maksimalan način i koji je zaista opravdao to poverenje koje mu je dato” zaključila je pokrajinska sekretarka.

I prvi čovek opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, objasnio je o kakvim radovima na žitnom magacinu se razmišlja: “Rekonstrukcija žitnog magacina bi bila u potpunosti, dakle, od statike, popravke temelja i fasade, krova, ali predviđeni su i unutrašnji radovi, što će sve pokazati glavni projekat, odnosno, šta bi sve trebalo da se uradi. Verujem da će investicija biti blizu 200 miliona dinara za rekonstrukciju žitnog magacina u Novom Bečeju, a možda čak i više”. Ipak, on kaže da, pored žitnog magacina, ima još dosta tema o kojma bi se u ovom kontekstu moglo govoriti: “S obzirom na to da je Novi Bečej zaista dokazao da ne samo što ume da konkuriše za sredstva, nego ume i da ih kvalitetno opravda, ne samo kroz podizanje nivoa kulture u Novom Bečeju, već i kroz rekonstrukciju svojih objekata. Delegirali smo još nekoliko tema, ali neka o tome bude priče u 2019. ili 2020. godini u okviru čega bismo mogli u saradnji sa Pokrajinskom ili Republičkom vladom napraviti repliku nekadašnjeg naseljenog mesta Borđoš, sadašnjeg arheološkog nalazišta koja bi mogla da se nađe u sklopu žitnog magacina. Zaista je dosta toga što Novi Bečej planira, ne samo za sledeću godinu u okviru čega su teme bile Arača i žitni magacin, nego i za 2020. i 2021. godinu imamo plan”.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković