webinfo

A+ A A-

Kumančani dobijaju eko česmu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_ekocesmaK.jpgPijaća voda je problem sa kojim se opština Novi Bečej muči već duže vreme.

Posle višegodišnjeg čekanja, Kumane je na pragu rešenja problema snabdevanja građana zdravom vodom za piće budući da su počeli radovi na izgradnji eko česme u samom centru ovog naselja. Tako će naseljeno mesto Kumane, posle Bočara i Novog Miloševa, postati treće mesto u opštini u om građani imaju pristup zdravoj i čistoj vodi. Radove finansira opština Novi Bečej i to u iznosu od 5.5 miliona dinara.

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, rekao je povodom početka radova na izgradnji eko česme: “To jeste, na kraju krajeva, jedno od obećanja Srpske napredne stranke građanima Kumana, da će ovde biti izgrađena eko-česma. Upravo prisustvujemo izgradnji, odnosno izgradnja je u toku. završetak radova očekujemo do 20. decembra. Mislim da će stanovnici Kumana biti zadovoljni, koliko god je moguće, investicijom opštine u nešto kvalitetniji život kroz eko-česmu. Imali smo određenih tehničkih problema. Na prvu javnu nabavku se niko nije javio. Morali smo da preprojektujemo eko-česmu, nakon čega smo dobili najpovoljnijeg ponuđača, hvala Bogu, tako da verujemo da će u narednih mesec dana eko-česma biti gotova”. On se osvrnuo i na problem pijaće vode u samom naseljenom mestu Novi Bečej i najavljenu izgradnju fabrike vode: “Da budem potpuno iskren, pored arsena, mangana, gvožđa i svega onog što voda u Novom Bečeju ima, a ne bi trebalo da ima u pijaćoj vodi, utvrdili smo da postoje određene koncentracije bora, kao i određenih jedinjenja koja zamućuju vodu i nije jednostavno ih ukloniti. Zato će fabrika vode morati da se preprojektuje. Finansiranje nije sporno, još uvek stoje sredstva obezbeđena od strane Pokrajinske vlade. Verujem da će nam samo trebati nešto više vremena i da će u narednih godinu do dve Novi Bečej imati trajno rešeno pitanje pijaće vode. Dakle, ne kroz eko-česme, već kroz postrojenje za prečišćavanje pijaće vode. Dakle, određeni tehnički problemi jesu nastupili, ali borimo se s tim i verujem da ćemo i to rešiti”.

Zahvalan za pomoć pri izgradnji eko česme je i sekretar saveta mesne zajednice Kumane, Goran Stančić. “Posle dužeg vremena i svih sumnji da je neće biti, ipak smo dočekali eko-česmu i u Kumanu, naravno, zahvaljujući opštini Novi Bečej koja je prepoznala ovaj problem. Uskoro ćemo opet doći ovde i zvanično otvoriti eko-česmu. Kao što se može videti, radovi napreduju. Ovo je dosta značajno za Kumane iz prostog razloga jer svi znamo kakva je voda na celoj teritoriji opštine Novi Bečej, a naročito to što u Kumanu mnoge porodice i domaćinstva kupuju flaširanu vodu iz prodavnica. Ovim projektom ćemo s jedne strane pomoći svim tim domaćinstvima da ne moraju da izdvajaju svoja sredstva kako bi kupovali vodu, već će moći da dođu i da natoče prečišćenu vodu” zaključio je Stančić. 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković