webinfo

A+ A A-

Uz kurs samoodbrane i prva pomoć

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_SamoodbranaNB2018.jpegUdruženje građana Centar za razvoj psihofizičkih i mentalnih sposobnosti Buđinkan dođo treći put organizuje kurs samoodbrane, a novina ovog puta je i obuka o pružanju prve pomoći koja je održana u prostorijama Srednje škole Novi Bečej.

 

Govoreći o ovoj obuci, Aleksandar Dujin, organizator, istakao je da je u pitanju nešto drugačiji pristup nego što se to radi u obukama koje organizuje Crveni krst: “Tu nam je instruktor iz taktične medicine koja je više primenljiva u vojno-medicinske svrhe. Upravo smo ga zbog toga i pozvali, zbog jednog, ne možemo tačno reći, realističnog prilaza, ali malo efikasnijeg, na neki način brutalnijeg. Sam prilaz je drugačiji nego što se inače prolazi kurs preko Crvenog krsta, malo je specifičan rad. Kursisti će proći obuku u trajanju od 3 sata, a ako bude trebalo malo ćemo i produžiti kako bi prošli sve ono što je potrebno iz najbitnijeg dela koji je prilagođen njima”. Dujin je ukazao i na to da je sadržaj kursa prilagođen polaznicima, te da ne obuhvata ništa kompleksno, već stvari koje je neophodno brzo uraditi ne bi li se sačuvao život. “Neće se zalaziti u specifičnosti kao što su otvoreni prelomi ili slično, dakle, samo urgentni deo gde mogu nešto uraditi i prijaviti, na određen način pozvati hitnu pomoć uz informaciju gde se nalaze i da nauče da izvrše prvi kontrolni pregled, takozvani trauma pregled, tako da, kada pozovu radnike urgentne medicine daju informacije koje mogu biti od značaja za spašavanje života: gde se nalaze, ko poziva, o kojim povredama se radi i hitnost toga. Hitna pomoć je time automaski informisana šta ih čeka na terenu i mnogo je brži odgovor za neku dalje medicinsko zbrinjavanje. To je jako važan deo i na njemu je naglasak, a nakon tog dela prelazi se na praktični deo gde ćemo ih dovesti u situacije u kojima glumimo, odnosno, igramo se. Time dolazimo do uvežbavanja određenih situacija u kojima oni imaju reakciju, tj. kada se ona desi, da to izvedu na pravilan način i urade to isto” objašnjava Dujin.

Tečaj samoodbrane nastaviće se i u nedelju, 18. novembra, u srednjoj sali SRC “Jedinstvo” od 14 časova.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković