webinfo

A+ A A-

Predavanje o štetnom insektu - muškatlinom plavcu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_MuskatlinplavacNB.JPGU petak, 23. novembra, u multifunkcionalnoj sali novobečejskog Doma kulture održano je predavanje o štetnom insektu, muškatlinom plavcu, vrsti leptira koja je pogubna za muškatle. Ovo predavanje održano je kao deo projekta koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede.

 

Kako kaže Milka Glavendekić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, u pitanju je vrsta leptira koja dolazi iz Afrike, kao i muškatla, a koja je bila nepoznata u Evropi do kraja osamdesetih godina. Kod nas ga još nema, ali se javlja u zemljama regiona. “Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, u Bugarskoj, takođe, poznat je u Grčkoj, Makedoniji i smatramo da je jako važno da naša stručna javnost bude upoznata sa ovom vrstom. To je mediteranska vrsta, vrsta toplih krajeva, ali u našim uslovima ona može da se uveze, da dođe zajedno sa sadnim materijalom ili reproduktivnim materijalom za proizvodnju muškatli i to je upravo ono što želimo na vreme da javimo i obavestimo stručnu javnost, a i ljude koji iz hobija gaje muškatle” objašnjava Glavendekić. Kako ona ističe, opasnost predstavljaju i turisti koji uvoze biljne vrste iz inostranstva: “Turisti vole da donesu neku biljku ili pelcere, neku reznicu sa svog putovanja kao uspeomenu i suvenir, a ova vrsta živi na jedan skrovit način, teško ga je identifikovati i može vrlo lako da se unese. Osim toga, proučavali smo ove godine njen životni ciklus u Crnoj Gori gde se ona već odomaćila i ustanovili smo da se upravo sa vremenom kada je najveća turistička sezona, poklapa i let ovog leptira. On može slučajno da uleti  automobil i da ga donesete i bez biljaka, ali može da se donese i sa biljkama”.
Ovu vrstu leptira nije lako uočiti budući da u jednoj fazi svog razvitka on boravi u stabljikama biljaka i, kako ističe prof. Glavendekić, najbolje je odmah prijaviti kada se uoči. “Javiti inspektoru, Upravi za zaštitu bilja, Šumarskom fakultetu, imaće i moj kontakt, jer sam ja zadužena za taj deo posla i, eto, stojimo na raspolaganju svojim znanjem da pomognemo. Dakle, to rano javljanje, da se primeti strana, invazivna vrsta što pre je od krucijalnog značaja” zaključila je Glavendekić.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković