webinfo

A+ A A-

Centar za održivost zajednice podržao “Čep za hendikep”

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_coz.jpgU utorak, 27. novembra, u prostorijama Centra za održivost zajednice u novobečejskom Novom Selu, predstavnici ovog udruženja predali su sakupljene čepove Zoranu Martinovu, predstavniku udruženja “Čep za hendikep” .

Ovom prilikom, organizovano je i druženje sa najmlađima gde su deca iz prve ruke mogla saznati nešto problemima sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ali i o samom postupku i smislu prikupljanja plastičnih čepova da bi se pomoglo nekome.

“Čep za hendikep” počeo je kao neformalna grupa građana da bi, vremenom, postao jedno od najaktivnijih udruženja koja se bave problemima osoba sa invaliditetom. Kako ističe Zoran Martinov, njegovo udruženje pomoglo je velikom broju lica: “Za ovaj period od sedam godina pomogli smo 88 osoba sa invaliditetom sa teritorije cele Republike Srbije. Odaziv je svakim danom sve veći i veći, vide se rezultati promene svesti u životnoj sredini, kao i smanjenja predrasuda prema osobama sa invaliditetom”. On kaže i da su ovakva druženja i posete izuzetno bitni i da Udruženje insistira na što boljoj komunikaciji i edukaciji dece koju vide kao jednu od svojih ključnih ciljnih grupa. Ipak, bitno je naglasiti i da u udruženju, pored laika, ima i stručnjaka iz oblasti medicine čiji angažman je od velikog značaja za rad udruženja. “Mi u udruženju imamo i volonterski tim lekara specijalista koji su vezani za ovu delatnost i koji na osnovu zahteva donose svoje mišljenje i savete vezane za dodelu ortopedskih pomagala. Naravno, u timu imamo i saradnike koji pomažu krajnjim korisnicima da putem Republičkog fonda dostave pravo na dobijanje ortopedskog pomagala jer mnogi i ne znaju da imaju pravo da od države dobiju bilo kakvo pomagalo” rekao je Martinov.

Govoreći o povodu za ovu akciju, Ivana Dobožanov, predsednica udruženja “Centar za održivost zajednice”, ukazala je na to da je u pitanju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom koji se obeležava trećeg decembra. “Deci smo objasnili da je značajno pomoći osobama sa invaliditetom, u smislu da se, kada se recikliraju ovi čepovi, od toga prave pomagala koja oni koriste. Da bi to njima bilo jasnije, zvali smo predstavnike Udruženja „Čep za hendikep“ da im to bolje objasne. Ovom akcijom smo hteli da probudimo svest kod dece da je značajno pomoći drugima iako od toga nemaju koristi, značajan je i sam osećaj da su nekome pomogli, a pored toga, značajno je i čuvati prirodu, reciklirati i dati doprinos ekologiji” rekla je Dobožanov. 

Ona je iskoristila ovu priliku i da najavi akciju prikupljanja odeće koju će Centar za održivost zajednice donirati Crvenom krstu: “Ovakve akcije solidarnosti, kako se one nazivaju, česte su tokom cele godine, ali mi ćemo ovu sporovoditi do kraja decembra kako bismo ljudima kojima je potrebna zimska odeća u ovim hladnim danima što pre to dostavili, tako da pozivam sve da donesu odeću koja im nije potrebna svakim radnim danom, od 17 časova, u prostorije COZ-a, jer svakako da će nekome značiti

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković