webinfo

A+ A A-

Obeleženo sto godina od pobede i prisajedinjenja

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_prisajedinjenje.JPGU sredu, 28. novembra, svečanim programom u novobečejskom Domu kulture obeleženo je sto godina od pobede u Velikom ratu i prisajedinjenja Vojvodine tadašnjoj Kraljevini Srbiji.

 

Program obeležavanja ovog jubileja obuhvatao je predstavljanje knjige “Uloga sadašnje opštine Novi Bečej u procesu prisajedinjenja Banata Kraljevini Srbiji”, posle čega je otvorena i izložba pod istim nazivom u galeriji “Selo” Doma kulture, a u završnici je izvedena predstava “Nebeske šajkače” trsteničkog pozorišta koja na slikovit način prikazuje stradanje i patnju srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o ulozi Novog Bečeja i okolnih mesta u procesu ujedinjenja, autorka knjige, Jovana Kasaš, master istoričarka, rekla je: “Prošle nedelje, na istom ovom mestu, u Domu kuture opštine Novi Bečej održala sam predavanje o ulasku srpske vojske u Turski Bečej i Vranjevo, a ovo je nastavak pobede srpske vojske. Vojne pobede su uslovile da dođe do prisajedinjenja, tako da je ovo drugi veliki datum, 25. novembar 1918. godine, kada se teritorija na koju je ušla srpska vojska, odnosno teritorije Banata, Bačke i Baranje, gde su živeli Srbi, prisajedinila Kraljevini Srbiji, a kasnije Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Mi smo želeli da damo svoj skroman doprinos kao opština Novi Bečej i da isto obeležimo taj datum, jer naša uloga uopšte nije bila tako mala. Od 757 delegata na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu bilo je 27 delegata sa ovih prostora”. 

U knjizi se mogu naći imena znamenitih Srba koji su predstavljali Turski Bečej, Vranjevo, Karlovo, Beodru, Kumane i Bočar u Novom Sadu, na Velikoj narodnoj skupštini, a interesantan je i podatak da se birao po jedan delegat na svakih 1000 Srba pod uslovom da bude lice od ugleda u društvu.

Jelena Pauljev koja je pripremila izložbu sa istom tematikom istakla je da je Banat i u umetničkom smislu bio značajan za srpski živalj u 19. veku: “Ima jedan interesantan deo koji se tiče slikarstva. Najpoznatiji srpski slikari u 19. veku rođeni su upravo u Banatu što je zaista interesantna činjenica. Njihove kapitalne slike su posvećene voskovođama iz Velikog rata ili nekim drugim ličnostima koje su uticale na ideju prisajedinjenja. Uopšte, kroz njihovo slikarstvo se i tokom 19. veka provlačila ideja o ujedinjenju svih Srba iz Vojvodine sa Kraljevinom Srbijom. To je ideja koja je, naravno, kulminirala tokom Prvog svetskog rata i to se takođe može videti u okviru izložbe”. Ona je dodala i da je fokus izložbe na lokalnoj istoriji i našim ljudima koji su učestvovali u događajima tog doba.

Direktor Doma kulture, Novica Blažin, izrazio je zahvalnost Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima koji je podržao svečano obeležavanje. “Prepoznali su našu ideju da se i mi priključimo većim sredinama i gradovima u obeležavanju ovog istorijski bitnog jubileja za Republiku Srbiju. Sto godina je prošlo od tog čina, Velike narodne skupštine koja je održana 25. novembra. Namerno smo izabrali da ovaj datum obeležimo par dana kasnije jer se u medijima moglo videti da je bila velika ceremonija u Novom Sadu, mestu gde je Vojvodina priključena tadašnjoj Kraljevini Srbiji. Uzeli smo učešće pre svega da bismo održali, mogli bismo reći, lokalni čas istorije tako što smo izdali knjigu pod nazivom „Uloga sadašnje opštine Novi Bečej u procesu prisajedinjenja Banata Kraljevini Srbiji“. Dakle, u pitanju je čas lokalne istorije kroz ovu knjigu i izložbu koja se nalazi u galeriji „Selo“ i tamo će biti do kraja godine” rekao je Blažin.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković