webinfo

A+ A A-

Crveni krst održao predavanje o HIV-u

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_hiv.jpgU petak 30. novembra, u Srednjoj školi u Novom Bečeju, održano je predavanje o HIV-u i AIDS-u i načinima prevencije i zaštite od ovog opasnog virusa.

 

Ovo predavanje namenjeno srednjoškolcima držala je sekretarka Crvenog krsta Novi Bečej, Dunja Svirčev, koja je ovom prilikom rekla: “Došli smo da učenike obavestimo, odnosno, da ih upoznamo sa tim šta je sida, tačnije HIV, na koji način se prenosi, koji su to rizici, kao i na koji način se mogu zaštititi. Prema podacima instituta za javno zdravlje iz Beograda, imali smo 178 osoba kod kojih je zabeležena infekcija HIV-a u prethodnoj godini. Kod njih 55 je taj HIV prešao u AIDS, a od toga je četrnaest osoba umrlo. To su neki podaci za prethodnu godinu što uopšte nije malo i veoma je bitno informisati mlade o ovoj pojavi”. Ipak, ona ističe i da nije dovoljno sporadično se baviti ovom temom već je to nešto o čemu je neophodno govoriti i kod kuće, sa roditeljima i u školama budući da je samo kontinuirani rad sa mladima nešto što može dati konkretan rezultat. “Crveni krst se u okviru zdravstveno-preventivne delatnosti bavi i ovom oblašću. Takođe, bitno je da roditelji kod kuće otvoreno porazgovaraju o tome koliko je bitno zaštititi se od HIV-a i na koji način, kao i nastavnici u školama, jer je prevencija, u stvari, jedini način da se zaštitimo svi” istakla je Svirčev.

Svetski dan borbe protiv side obeležava se prvog decembra još od kraja osamdesetih godina, a cilj mu je da skrene pažnju i poveća svest ljudi o HIV-u i oboljenju koje on izaziva.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković