webinfo

A+ A A-

Krivica je uvek na nasilniku, o nasilju se ne sme ćutati

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_nasilje.jpgU sredu, 12. decembra, u prizemlju novobečejskog Doma kulture, održana je konferencija “Svaka osoba ima pravo na život bez nasilja” koja je organizovana u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Govornici na konferenciji bili su predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, osnovni javni tužilac za Bečej, Mihalj Pakai i Ivana Jovčić, strukovna medicinska sestra - specijalista za javno zdravlje. Glavne poruke koje su se mogle čuti glasile su da se o nasilju ne sme ćutati, ono se mora prijaljivati, ali i da krivica za nasilje uvek leži na nasilniku, a nikada na žrtvi.

Ivana Dobožanov, članica komisije za rodnu ravnopravnost opštine Novi Bečej, koja je vodila konferenciju, rekla je ovom prilikom: “Konferenciji su prisustvovali svi značajni činioci našeg društva, odnosno, predstavnici institucija, u okviru koje smo razgovarali o prevenciji nasilja, ali i o zakonskim regulativama koje se odnose na ovu problematiku. Kampanja „16 dana aktivizma“ podrazumeva period od 25. novembra do 10. decembra. Iako smo mi malo kasnije, iz tehničkih razloga, organizovali ovu konferenciju ipak je značajno što smo uzeli učešće u ovoj kampanji i na ovakav način poslali poruku svima da o nasilju ne treba da se ćuti”.

Saša Maksimović, predsednik opštine, saglasio se sa ovim stavom, ali i dodao: “Ne bi se trebalo zaustaviti samo na šesnaest dana aktivizma, jer bi on trebalo da traje svih 365 dana i ne samo borbom protiv nasilja nad ženama, nego i generalno protiv nasilja u porodici, protiv nasilja nad decom. Opština Novi Bečej ima potpisan protokol sa svim institucijama u organizovanju boljeg kanala komunikacije u slučaju nasilja ili preventive nasilja nad decom, ali su ti kanali i te kako primenljivi i u slučaju nasilja nad ženama. Dakle, imate mogućnost da se obratite ne samo Centru za socijalni rad i policiji, već i lokalnoj samoupravi koja ima organizovana radna tela za borbu protiv nasilnika, bukvalno rečeno, a čak su određena sredstva u budžetu odvojena i za rad Komisije za rodnu ravnopravnost, koja se bavi ovim aktivnostima, ali i za borbu protiv nasilnika, odnosno za prevenciju borbe protiv nasilja”.

Najveći deo konferencije bio je posvećen predavanju Ivane Jovčić koja je govorila o pojavi nasilja nad ženama, njegovim uzrocima, posledicama, ali i prevenciji. “Emocije koje ima nasilnik nisu opravdanje za njegovo agresivno ili socijalno neprihvatljivo ponašanje. Takođe, žena treba da u komunikaciji sa njim osnaži sopstvene kapacitete, da vrednuje sebe i da postavi granice koje on ne bi trebalo da prelazi. Takođe, žrtva treba da razume i da usvoji da ljubomora nikako nije dokaz ljubavi, nego je ona isključivo znak nesigurnosti nasilnika. Zato žrtva treba da spreči ulazak u taj začarani krug ljubomore, osećanja krivice, vere da se nasilništvo neće ponoviti, već treba da donese odluku da li ostaje u nasilnoj vezi ili će izaći iz nje” istakla je Ivana Jovčić dok je Mihalj Pakai ukazao na novu zakonsku regulativu i načine reagovanja državnog aparata na nasilje nad ženama. “Podelili smo se, postoji grupa za Novi Bečej i jedna grupa za Bečej. Članovi grupe su predstavnici policije, tužilaštva, Centra za socijalni rad i Doma zdravlja. Po zakonu, svakih 15 dana dužni smo da se sastanemo, da održimo sastanak u prostorijama Centra za socijalni rad. Svaki predmet se razmatra ponaosob, zauzima se stav i donosi se odluka kako dalje postupati sa predmetom. Zahvaljujući ovakvom stavu, broj nasilja se smanjio, recidiva ima veoma malo, faktički ista lica ne ponavljaju nasilje. Ukoliko dođe do eventualnog ponavljanja pooštravamo mere iz svoje nadležnosti. Konkretno mislim da idemo i na zadržavanje, na pritvaranje i na pokretanje postupka u zavisnosti od toga kakve su posledice, o kome se radi i tako dalje” objasnio je Pakai.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković