webinfo

A+ A A-

Održan prvi sastanak u cilju osmišljavanja unikatnih suvenira

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_Sastanak1.JPGU četvrtak, 13. decembra, organizovan je prvi informativni sastanak "kreativnih ljudi", udruženja i preduzetnika i tima koji realizuje projekat „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“ koji opština Novi Bečej sprovodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija.

 

Odziv novobečejskih "kreativaca" bio je izuzetan, pa su se u galeriji „Selo“ Doma kulture mogli videti razni ručni radovi, predmeti i konzumni proizvodi, koji uz malo usavršavanja i standardizacije imaju potencijala da se pozicioniraju kao primamljivi i prihvatljivi suveniri. U svemu tome će im pomoći stručna lica u okviru tri planirane radionice, a prva će se održati januara 2019. godine, nakon božićnih i novogodišnjih praznika.

Kako je u svom uvodnom izlaganju i istakao Novica Blažin, član projektnog tima, poziv je upućen svim "kreativnim ljudima", a cilj sastanka i budućih radionica je formiranje "suvenirske grupe".
-Želimo da promovišemo kulturne vrednosti sa elementima tradicije našeg kraja, sa akcentom na Slano Kopovo. Formiraćemo tim ljudi koji proizvode, prave i ukrašavaju neke predmete, a koji mogu biti u funkciji suvenira.
Blažin je dodao da je važna originalnost suvenira, a ne masovnost, te da svaki suvenir mora da "priča priču".

Prisutnima se obratio i prof. dr Lazar Lazić sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu koji nije krio svoje iznenađenje jedinstvenim biodiverzitetom specijalnog rezervata prirode - Slano Kopovo.
-Novi Bečej ima puno potencijala, a suvenir je tu izuzetno bitan jer je on umetnički prikaz područja. To mogu biti konzumni predmeti, rukotvorine, umetnička dela, nakiti i još mnogo toga drugog. 

b_300_169_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_Sastanak2.JPGDr Nevena Ćurčić sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu je istakla da će se u okviru projekta realizovati tri radionice, u okviru kojih će svi zainteresovani kreativni ljudi, preduzetnici i udruženja, a pod instrukcijama stručnih lica, među kojima je i ona sama, osmisliti i standardizovati prihvatljive suvenire.
- Suveniri će se naći pre svega u vitrinama Turističke organizacije, zatim u suvenirnici na Slanom Kopovu, u budućoj "onlajn vitrini" u hotelu, kao i u svim ugostiteljskim i turističkim objektima na teritoriji opštine Novi Bečej koji primaju i žele da ugoste turiste.

 

Cilj projekta - izrada Strategije i razvoj eko-turizma

Novica Blažin, član projektnog tima je ukratko upoznao prisutne i sa opštim ciljevima projekta koji opština Novi Bečej realizuje sa gradom Šandorfalva iz Mađarske.
- Projekat se sprovodi u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i odnosi se na dva zaštićena prirodna dobra - Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“, kada je u pitanju opština Novi Bečej, odnosno na jezero Nadoš koje se nalazi na teritoriji Šandorfalve, koja je i nosilac projekta.
U okviru projektnih aktivnosti izgradićemo dva prilazna puta do samog spuštanja u rezervat. Takođe, predviđena je i izgradnja i postavljanje suvenirnice na samom Slanom Kopovu, a zamišljeno je da se u okviru projekta izrade i standardizuju suveniri. Postaviće se i četiri informativno-edukativna interektivna punkta kao zamena za standardne info table, a biće organizovane i radionice za decu, foto-safari i Festival ždralova.
Blažin je dodao i da će se avgusta 2019. godine organizovati likovna kolonija „Tiska akademija akvarela“ čija će tema po prvi put biti Slano kopovo, kao i Festival narodnog stvaralaštva „Ričaj“ koji organizuje mađarska nacionalna zajednica.

Vrednost dela projekta koji se odnosi na opštinu Novi Bečej iznosi oko 220 hiljada evra, a jedan od glavnih ciljeva projekta jeste izrada strategije i jasno definisanje daljih koraka i mera koje će se sprovoditi u narednom periodu, a koji će za krajnji ishod imati razvoj eko-turizma i turizma uopšte koji se zasnivaju kako na Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“, tako i na drugim zaštićenim područjima iz regiona.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković