webinfo

A+ A A-

Bezbednost dece je obaveza svih nas

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja5_BezbednostDeceNB2018.JPGU ponedeljak, 17. decembra, u prizemlju novobečejskog Doma kulture, održano je predavanje o bezbednosti dece na internetu koje je organizovala fondacija “Tijana Jurić”.

 

Predavanje je održao Igor Jurić, otac Tijane Jurić, koji je govorio o opasnostima koje vrebaju na internetu, predatorima koji vrebaju decu, ali, u nekim slučajevima i odrasle, ali i o svojim ličnim iskustvima u bavljenju bezbednošću dece na društvenim mrežama. Predavanje “Ukradena bezbednost” obrađuje ove teme, približava ih deci, ali je namenjeno i roditeljima i nastavnicima budući da je bezbednost dece pitanje kojim se moraju baviti svi, a, naročito, porodica. Predavanje je prvo održano učenicima sedmog i osmog razreda, a, odmah zatim, i roditeljima i nastavnicima.

Govoreći o deci i njihovom odnosu prema društvenim mrežama, Igor Jurić je istakao da nema razlike između dece iz većih gradova i dece iz manjih mesta. “Hteo sam da skrenem pažnju da se zaista ne vodite time da su, time što mislite da živite u nekom manjem mestu, vaša deca u manjoj opasnosti. Gledajući statistiku, pre svega, najvećih broj žrtava, evo zadnje 34 žrtve koje su bile, gde su „predatori“ bili iz velikih gradova poput Beograda, Novog Sada, Niša, sve su to deca iz manjih mesta poput Novog Bečeja. Tako da tu nema velike razlike i nema razlike u informisanosti. Mislim da je ovo vrlo važno da nekako, pogotovo mi roditelji, zaista postanemo svesni važnosti razgovora sa decom, važnosti onoga čemu možemo na neki način da ih obučimo i naučimo, jer, verujte mi, jedna dobra reč, jedna prava reč, koliko god to delovalo neverovatno, može detetu da spase život” rekao je Jurić. On je istakao i da je bitno da se shvati da se takve stvari ne dešavaju “nekome tamo” već dotiču živote svih nas i da pojava internet predatora nije karakteristična za strane zemlje, već i da je nešto što se često dešava i kod nas. “Primeri u okviru predavanja su sve slučajevi koji su se nažalost desili u Srbiji, kaže Jurić: „Jeste, to je tu oko nas, ja sam to prvi iskusio. Isto tako sam mislio „Zašto Tijana?“, „Zašto mi kao porodica?“, „Ko bi nas i ko bi Tijanu?“, ali onda se osvestiš, desi se takva tragedija, gde jednostavno postaneš svestan da smo svi mi potencijalne žrtve, a kada to kažem, prevashodno, mislim na decu” zaključio je Jurić.

Osnovna škola “Miloje Čiplić” partner je fondacije “Tijana Jurić” već dve godine, a Aleksandra Petraškov Blažin, koordinatorka tima za zaštitu učenika od zlostavljana i zanemarivanja u ovoj osnovnoj školi, ukazala je na značaj ovakvih aktivnosti, pre svega u aspektu rada sa roditeljima i decom na prevenciji. “Meni je žao što nije više roditelja prisustvovalo ovom predavanju, međutim, mi putem roditeljskih sastanaka stalno roditelje edukujemo na ovu temu, prenosimo im informacije kojima se i mi sami učimo i stalno se usavršavamo u potrazi za novim znanjima. Jako je bitno da u stvari roditelji čuju o ovome” rekla je Petraškov Blažin posle predavanja.  

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković