webinfo

A+ A A-

Publicitet za natalitet – demografske mere opštine Novi Bečej

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_3a.jpgNovi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom primenjuje se od 1. jula 2018. godine kao i Strategija za podsticanje rađanja koja je revidirana i dopunjena sadržajima vezanim za migracije i aktivno starenje, a sve kako bi se zaustavio negativni trend opadanja prirodnog priraštaja.

Opširnije u video prilogu.

 

Opština Novi Bečej je, sasvim sigurno, jedna od retkih opština u Srbiji koja izdvaja oko 12 posto realnog budžeta za socijalnu, odnosno populacionu politiku.

b_220_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_SasaMNatalitet.jpgKako navodi Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, jedan od strateških pravaca u prevazilaženju problema nedovoljnog rađanja i postizanja poželjnog demografskog razvoja jeste pružanje finansijske podrške porodici, a novobečejska opština sprovodi i svoje demografske mere.
-Jednokratna pomoć opštine Novi Bečej za novorođenče, odnosno za jedno dete je 20.000 dinara, za blizance 60.000 dinara, trojke 100.000 dinara i četvorke i više 150.000 dinara. Tu je i naknada troškova boravka za treće i četvrto dete u predškolskim ustanovama kao i 200.000 dinara za vantelesnu oplodnju po paru.

Kako navodi Ivana Dobožanov, koordinatorka Kancelarije za mlade, opština poštuje naknade zarada za porodiljsko odsustvo, zatim dečji i roditeljski dodatak, ali i druge socijalne odnosno populacione mere.
Pored već navedenih mera tu su i besplatne užine za đake iz socijalno ugroženih porodica, zatim besplatan školski pribor za učenike prvih razreda. Za decu koja su bez roditeljskog staranja, koja su korisnici novčane socijalne pomoći, deci sa smetnjama u razvoju i deci sa invalidititetom, a koja se školuju van teritorije opštine Novi Bečej, kao i za onu decu koja dolaze u Novi Bečej, opština obezbeđuje besplatan prevoz, odnosno regresiranje troškova autobuske ili vozne karte.
Tu je svakako i stipendiranje studenata i prvog i drugog stepena u iznosu od 7.000 dinara. Za učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju izuzetne rezultate izdvajaju se određena sredstva za nagrade u smislu knjiga, tablet računara i slično.
Koordinatorka Kancelarije za mlade podseća da na teritoriji opštine Novi Bečej postoje i nevladine organizacije koje se bave decom, mladima, socijalno ugroženim kategorijama i generalno – humanističkim radom za šta se takođe izdvajaju značajna sredstva.

 

 

Objavljeni medijski sadržaji su nastali u okviru projekta “Publicitet za natalitet”, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković