webinfo

A+ A A-

Publicitet za natalitet – Škola za trudnice u Novom Bečeju i u 2019.godini

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_Trudnica.jpgSvesni loše demografske situacije, opštine sprovode i svoje mere pronatalitetne politike. Opština Novi Bečej ima formiran Savet za populacionu politiku koji je uz finansijsku podršku Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju sproveo niz mera populacione politike.

 

Opširnije u video prilogu. 


Ivana Dobožanov, kooridnator Kancelarije za mlade podseća da su opštini Novi Bečej u 2018. godini odobrena sredstva u iznosu od 2.450.000 dinara za tri mere populacione politike, a od toga je učešće novobečejske opštine bilo 613.000 dinara.
- Deo sredstava je utrošen na opremanje predškolske ustanove novim nameštajem i didaktičkim igračkama. Zatim je formirana takozvana “školica za trudnice” u sklopu mere ka zdravom materinstvu. Kao treća mera, organizovane su edukacije za decu sedmih i osmih razreda, a na temu reproduktivnog zdravlja – istakla je Dobožanov dodajući da deca u tom uzrastu imaju dosta informacija, ali uglavnom nepotpunih i da su reakcije na radionice bile u potpunosti pozitivne.

 

Ka zdravom materinstvu

b_200_0_16777215_00_images_Tijana_000_Ilustracije_Zdenka.jpgPo prvi put je dakle, na teritoriji opštine Novi Bečej formirana škola za trudnice. Zdenka Pandurov, instruktor škole za pripremu trudnica kaže da su brojne buduće majke sa zadovoljstvom prihvatile mogućnost da savladaju osnove psihofizičke pripreme za bezbolan porođaj.
-Bitno je da ih oslobodimo od straha, objasnimo sam tok porođaja i da ih spremimo za negu bebu. Dakle radimo fizičke vežbe za porođaj, kao i vežbe disanja. Potrebna je saglasnost ginekologa, a kreće se od 28 nedelje, ali smo fleksibilni po tom pitanju, jer nam je cilj da obuhvatimo što veći broj trudnica.

Trudnice su i te kako zainteresovane za, popularno nazvanu „školu za trudnice“, a prema rečima prvog čoveka novobečejske opštine, Saše Maksimovića, ova praksa nastaviće se i u 2019.godini.
-Da. Predvideli smo budžetom sredstva za ovu namenu, dakle za školu za trudnice.

Opština Novi Bečej sprovodi brojne aktivnosti i izdvaja značajna sredstva za mere populacione politike. A da li će to i dovesti do poboljšanja nataliteteta – vreme će pokazati.

 

 

Objavljeni medijski sadržaji su nastali u okviru projekta “Publicitet za natalitet”, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković