webinfo

A+ A A-

Srednjoškolci kroz dokumentarac učili o holokaustu

b_670_0_16777215_00_images_Holokaust.JPGU sredu, 6. februara, učenici završnih razreda srednje škole prisustvovali su projekciji dokumentarnog filma “Unuk” koji govori o strahotama zloglasnog koncentracionog logora Aušvic i užasu holokausta, uopšte, ali i šalje bitnu poruku vezanu za oprost.

 

Reditelj filma, Aleksandar Reljić, koji je posle projekcije razgovarao sa učenicima, rekao je da je ovo izuzetno bitna tema koja ne sme biti zaboravljena. “To je jedan od najstrašnijih zločina u istoriji čovečanstva i ovaj film je na neki način drugačiji u tom smislu što govori o holokaustu, ali ovaj put iz ugla unuka komandanta Aušvica, dakle, unuka nekog ko je kreirao tu industriju smrti i ko je istrebljivao ljude samo zato što su drugačiji. Film je drugačiji i u tom smislu zato što ima još jednu dimenziju, dakle, ne samo dimenziju da se ne sme zaboraviti takav zločin već i dimenziju neke vrste oprosta. Praštanje nije u prvom planu, ali ipak postoji u smislu da preživela logorašica iz Aušvica simbolično usvaja unuka komandanta Aušvica. Eto, to je drugačije u ovom filmu što je bila i jedna od osnovnih vodilja da se upustim u ovako nešto” rekao je Reljić dodavši da je ideju za snimanje ovog filma dobio čitajući članak u Dejli telegrafu koji je govorio unuku komandanta Aušvica i preživeloj žrtvi ovog logora.

Direktorka Srednje škole, Anita Bojić Perkin, istakla je da je ovakav vid edukacije veoma značajan za srednjoškolce. “S obzirom na to da, najčešće, u nastavnim lekcijama imaju priliku da se upoznaju sa statističkim podacima koji ne svedoče dovoljno realno o strahotama koje su počinjene, šta čovek čoveku može učiniti i zapravo istaći važnost individualne odgovornosti svakog pojedinca. Nažalost, nismo organizaciono mogli urediti da cela škola prisustvuje projekciji filma iako je interesovanje bilo veliko kod učenika kada su saznali za nju. Za sada će samo maturanti prisustvovati projekciji, a nadamo se da ćemo u budućnosti organizovati još jednu projekciju” rekla je Bojić Perkin naglasivši i da je pitanje holokausta i stradanja u Drugom svetskom ratu tema koja se obrađuje kroz više predmeta uključujući tu istoriju, filozofiju, psihologiju, ali i književnost.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković