webinfo

A+ A A-

Sedam decenija Doma “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_7decenija.jpgOve godine, navršava se sedam decenija od osnivanja Doma za odrasla lica “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” u Novom Bečeju.

Iako je svečani program predviđen za dan ustanove, 12. maj, u ponedeljak, 11. februara, u prostorijama Kluba za dnevni boravak, održana je prigodna manifestacija kojom je obeleženo sećanje na 10. februar 1949. godine kada je ova ustanova i formalno počela da radi.

Više o počecima samog Doma rekla je Ljiljana Bognić, direktor ove ustanove: “Počelo se na jednoj lokaciji, to je na adresi Maršala Tita 77, još za vreme rata gde su bile austrougarske konjušnice, a posle toga je jedan objekat izgrađen. Zatim se proširilo i na Milošev put 8, to je sadašnje drugo odeljenje, da bi se sedamdesetih godina kupila kuća na lokaciji Maršala Tita 60, a kasnije i na broju 62. U poslednjih deset godina proširena je teritorija na još dve lokacije, to je u ulici Maršala Tita na brojevima 73/a i 75”.

Dom za smeštaj odraslih je ustanova sa više od 140 zaposlenih, 450 korisnika i sedam decenija postojanja i rada je nešto čime, svakako, može da se diči. “Sedamdeset godina jeste veliki jubilej, a sa druge strane i to što smo mi jedna od retkih ustanova u sistemu socijalne zaštite Republike Srbije koja na smeštaju ima sve kategorije korisnika sa najvećim procentom osoba sa mentalnim poteškoćama. Postoji samo pet ustanova tog tipa koje smeštaju osobe sa mentalnim poteškoćama. Veliki smo, “teški smo”, radimo jako dobro, imamo visok rejting kod centara za socijalni rad sa dobrom preporukom da budući korisnici budu kod nas” zaključila je Bognić.

Ona je dodala i da se za 12. maj priprema svečana akademija u okviru koje će biti prikazan film o Domu, ali i predstavljena monografija sa temom istorijata Doma za smeštaj odraslih “Sveti Vasilije Ostroški” čiji fokus bi trebalo da bude na ljudima koji su ostavili deo sebe radeći u Domu u proteklih sedam decenija. Pored zaposlenih, biće reči i o korisnicima Doma od kojih su neki i pet decenija bili korisnici i ostavili, takođe, veliki trag u životu ove ustanove.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković