webinfo

A+ A A-

Zabranjuje se promet mesom iz Mađarske i Rumunije

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_zabrana.pngKako je saopšteno iz Odseka za inspekcijske službe opštine Novi Bečej, na osnovu Naredbe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od prvog februara ove godine, zabranjuje se kupovina i prodaja mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Mađarske i Rumunije, kao i sa gazdinstava, na pijacama.

Povod ovoj zabrani je prevencija unošenja, pojave i širenja afričke kuge svinja koja je zahvatila ove dve države.

Kako se ističe u obaveštenju, budući da je virus koji izaziva ovu bolest veoma otporan, jedan od puteva prenošenja bolesti jesu i meso i mesni proizvodi od zaraženih domaćih i divljih životinja.

U skladu sa ovom zabranom biće pojačan i inspekcijski nadzor na pijacama u opštini Novi Bečej.

Afrička kuga svinja je zarazna bolest smrtonosna za životinje. Pojavila se prošle godine, a primakla se granicama Republike Srbije budući da su slučajevi inficiranosti zabeleženi u susednim državama kao što su Mađarska, Rumunija i Bugarska. Ministarstvo poljoprivrede propisalo je mere kojima se teži da se spreči pojava epidemije ove bolesti u našoj državi, a jedna od mera koja je nedavno uvedena jeste i odstrel velikog dela divljih svinja pri čemu će biti odstreljeno gotovo 70% populacije divljih svinja.

Što se samog virusa tiče, on se u mesu uništava zagrevanjem na temperaturi od 70 stepeni u trajanju od pola sata, dok se u krvi i serumu uništava pri delovanju temperature od 60 stepeni u trajanju od 30 minuta.

Preporuke stručnjaka su da se svinje ne hrane pomijama, da se izbegava da budu na otvorenom, na pašama, kao i da se spreči njihov kontakt sa divljim svinjama

Svi koji su bili u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro nakon toga da operu i dezinfikuju ruke, obuću i odeću.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković