webinfo

A+ A A-

Svetlo na kraju tunela za Dom zdravlja?

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Domzdravlja21.JPGDom zdravlja opštine Novi Bečej već duže vreme nalazi se u teškoj finansijskoj situaciju.

Dugovanja koja se kreću u iznosu većem od sto miliona dinara dovela su do toga da su računi Doma zdravlja u blokadi već, skoro, 500 dana.

Ipak, da ima nade da se ovaj ozbiljan problem reši veruje i Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, koji početak reševanja ove situacije vidi u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti: “Nacrt novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti od strane Vlade Republike Srbije koji je pred Skupštinom i u proceduri je, u principu razrešava sve dileme ko je dužan i ko sme da plati dug, odnosno ko to ne sme, tako da, ukoliko taj dug padne, a pašće na opštinu Novi Bečej, on će nam značajno usporiti investicije, da ne kažem da mi realno taj novac ni nemamo. Zato će nam funkcionisanje ostalih indirektnih korsnika i same opštine to značajno otežati, a kao što rekoh, to će se, pre svega, odraziti na investicije. Međutim, ono što je dobra vest, možda i kao neko svetlo na kraju tunela, jeste da će ovoj ustanovi, Domu zdravlja, to predstavljati kraj problemima i svakako da će označiti početak i mogućnost da stvari krenu na bolje

Ipak, iako je finansijska situacija teška, Dom zdravlja radi i funkcioniše, a jedna od dobrih vesti je i nedavna donacija Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj ovoj instituciji o čemu je Branko Svilengaćin rekao: “Radi se o nekoliko stotina kutija što lekova, što flastera, tako da smo kao opština zahvalni jer naš Dom zdravlja ima potrebe za svim vrstama donacija. Dakle, svaka vrsta pomoći nam je dobrodošla”. Pored ove donacije, Dom zdravlja bi trebalo da dobije i novo vozilo za pacijente na dijalizi koje će dobiti od Pokrajinske vlade što je Svilengaćin istakao kao veoma značajno za funkcionisanje samog Doma.

Pored svega ovoga, dobra vest za sve buduće majke je i da će se Škola za trudnice koja je organizovana prošle godine, nastaviti i ove i to baš u Domu zdravlja. “Ovog puta dve su bitne promene. Prvo, Školica će se održavati u Domu zdravlja Novi Bečej za šta su uređene tri prostorije koje smo opremili tako da su uslovi za njeno održavanje sada zaista dobri. Druga važna vest jeste da je opština uključila u budžet finansiranje Školice za trudnice, tako da će se ona bez obzira na to da li ćemo na ovogodišnjem konkursu Ministarstva za demograsku politiku dobiti sredstva ove godine svakako održati, jer je to zaista lepo pravo i ovog puta najavljujem početak tog drugog turnusa za sledeći vikend. Sve zainteresovane trudnice mogu slobodno da se jave našoj ginekološkoj službi koja će im dati bliže informacije” rekao je o ovom pitanju Branko Svilengaćin.

Uz sve ovo on je najavio i mogućnost skore rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja: “Naša potreba je da ovu ustanovu učinimo modernijom. Na nama je bilo da uradimo projektni zadatak, a, kasnije, da raspišemo i javnu nabavku za samo projektovanje rekonstrukcije. Javna nabavka je završena, ugovor je potpisan 23. januara ove godine. Rok za kompletan završetak tih projektnih aktivnosti, odnosno, projektovanja rekonstrukcije je 90 dana, tako da se iskreno nadamo da ćemo maja imati gotov projekat sa kojim ćemo i konkurisati kod Kancelarije za javna ulaganja gde ćemo, nadam se, ostvariti sredstva da od Doma zdravlja zaista napravimo najmoderniju ustanovu u Novom Bečeju”

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković