webinfo

A+ A A-

Predavanje o kanalu DTD u Klubu za dnevni boravak

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_DTDpredavanje.jpgKlub za dnevni boravak penzionara pri Domu “Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” u Novom Bečeju jedna je od institucija sa najraznolikijim programima namenjenim našim sugrađanima koji su zašli u “zlatno doba”.

Pored mnogobrojnih izložbi, priredbi i druženja, u Klubu se često organizuju i različita predavanja. Tako je u sredu, 20. marta, organizovano predavanje o istorijatu i značaju kanala Dunav-Tisa-Dunav. O ovom velikom vodnom sistemu govorila je Dušanka Radin, penzioner, ranije zaposlena u preduzeću “Vode Vojvodine”.

Govoreći o sinoćnjem predavanju, ona je, neposredno pred početak, rekla: “Penzioneri su poželeli da čuju temu posvećenu kanalu Dunav-Tisa-Dunav, a to ne verujem da mnogi znaju. Ja ću dati malo uopšteno, par reči da se upoznaju i sa tim. Govoriću o kanalu Dunav-Tisa-Dunav, Bačka i Banat, sa posebnim osvrtom na Banat koji drži radna jedinica Novi Bečej”.

U toku predavanja koje je trajalo gotovo sad vremena, okupljenoj publici, Dušanka Radin govorila je o prvim počecima hidrosistema u Vojvodini, o značaju koju kanal DTD ima kako za celu Vojvodinu i Banat, tako i za Novi Bečej, ali i o gotovo dvodecenijskom nastajanju ovog hidrosistema. Ona je prisutne podsetila i na idejnog tvorca Kanala, Nikolu Mirkova, a govorila je i o svojim iskustvima u višedecenijskom radu u vodoprivredi i izazovima sa kojima su se zaposleni u radnoj jedinici Novi Bečej suočavali u tim godinama.

Hidrosistem DTD dugačak je, sveukupno, 960 kilometara, a u njegovoj izgradnjiučestvovalo je 400 inženjera, urađeno je 1.300 elaborata na 135.000 kucanih strana i preko 35.000 grafičkih crteža. Prilikom gradnje Hidrosistema DTD ugrađeno je pola miliona kubika betona. Interesantan je i podatak, poređenja radi, da je za gradnju ovog kompleksnog hidrološkog sistema bilo potrebno iskopati 130 miliona kubika zemlje, a za nastanak Panamskog kanala 179 miliona kubika zemlje.

Predavanju je prisustvovao i sekretar saveta mesne zajednice Novi Bečej, Miroslav Macura, koji je, ovom prilikom, istakao da je od ključnog značaja da mlađe generacije, kojima i on pripada, čuvaju i unapređuju ono što je u minulim decenijama i godinama građeno i stvarano, a naročito tako bitan resurs kao što je kanal DTD.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković