webinfo

A+ A A-

Tribina o postu i molitvi u susret Uskrsu

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Tribinapost.jpgU četvrtak, 21. marta, u prizemlju Doma kulture u Novom Bečeju, održana je tribina o postu i molitvi na kojoj je govorio iguman manastira Velika Remeta, arhimandirt Stefan Vučković.

Otac Vučković govorio je o značaju posta i molitve kao stubovima na kojima počiva svetosavsko pravoslavlje i podsetio na reči oca Justina koji je kada su ga pitali kako bi najkraće govorio o jevanđeljima, a da se ništa ne izgubi, rekao samo dve reči: “post” i “molitva”.
A o interesovanju građanstva za ovu temu najbolje svedoči i veliki broj ljudi koji se okupio u Domu kulture, te i podatak da se donošene dodatne stolice kako bi svi koji su došli mogli i da poslušaju besedu oca Stefana.

Ovu duhovnu tribinu organizovalo je udruženje građana “Put Svetosavlja” iz Novog Bečeja. Marko Stahinja Galetin, jedan od organizatora duhovne tribine, rekao je da su u ovom udruženju zadovoljni odzivom publike koja se okupila da sluša reči oca Stefana Vučkovića, ali i naglasio da je tu, u mnogome, doprinela, upravo, ličnost ovog duhovnika. “On je stvarno značajna duhovna ličnost i okuplja narod u svom manastiru. Sad je pominjao da imaju sabor u manastiru, sutra je praznik Mladenci i druge nedelje posta oni imaju sabor u manastiru. Čovek koji je dosta podigao, izgradio, pre svega, duhovno, a zatim i materijalno manastir Velika Remeta i vidi se njegov uticaj” rekao je Galetin. On je dodao i da veruje da je svako mogao da nađe i usvoji ponešto iz besede oca Stefana koju je ocenio kao izuzetno nadahnutu. Galetin je rekao i da je vreme Velikog posta pravo vreme za ovakvu tribinu: “Kao što reče otac Stefan, Veliki post se naziva i Duhovno proleće. Sada je druga sedmica posta koji traje sedam nedelja i to je prvi višednevni post, najstariji u crkvi i njegovo poreklo je još od apostolskog vremena. Apostoli i njihovi učenici su postili od Velikog petka do Vaskrsa, a, onda, čitave te sedmice pred Vaskrs i tako se kroz istoriju formirao ovaj sadašnji, veliki post od sedam nedelja. Ali, smisao posta nije samo u ishrani, u dijeti, nego je stvar u tom duhovnom delanju koje je vezano za molitvu i smirenje sebe pred bogom”.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković