webinfo

A+ A A-

Kreativne radionice za decu na Slanom kopovu

b_400_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_KopovoApril2019c.JPGU sredu i četvrtak, 17. i 18. aprila, na specijalnom rezervatu prirode „Slano kopovo“, održane su kreativne radionica za decu drugog i trećeg razreda novobečejskih osnovnih škola „Miloje Čiplić“ i „Josif Marinković“. Radionice su deo projekta „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“- Rehab NatCult Heritage koji se realizuje u okviru Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

 

 

b_300_176_16777215_00_images_Tijana_Slike_KopovoApril2019b.JPGKako nam je pojasnila Silvija Ivanić, član projektnog tima, radionice su bile edukativnog karaktera, a deca su, pored prilike da nauče nešto novo, uživala i u prirodi.
-Tokom ova dva dana, stotinak mališana iz novobečejskih osnovnih škola provelo je dan u zabavi i igri. Fokus samih radionica je stavljen na izradi suvenira od prirodnih materijala koji su karakteristični za ovo područje - glina, trska, raznorazno semenje, tako da su deca imala prilike da se kreativno izraze. Realizovane su i raznorazne igre, da najmlađi vide kako je to izgledalo pre mobilnih telefona i kompjutera, kada su se deca više igrala napolju, pa su tako organizovane trke u džakovima, nadvlačenje konopca i trka improvizovanom trim stazom - rekla je Ivanić.

Novica Blažin, član projektnog tima je naglasio da je jedan od ciljeva ovih radionica upoznavanje dece sa prirodnim vrednostima na specijalnom rezervatu prirode „Slano kopovo“.
-Suveniri koji su izrađeni tokom ovih radionica, biće izloženi i moći će da se kupe u suvenirnici, koja je već postavljena na Rezervatu – istakao je Blažin i dodao da će se u okviru projektnih aktivnosti postaviti i četiri informativno-edukativna interektivna punkta, kao zamena za standardne info table sa često suvoparnim tekstovima, kao i jedna tabla "dobrodošlice".

Pristupni putevi gotovi do leta

Blažin je podsetio da projekat podrazumeva i izgradnju - naspiranje tucanikom dva pristupna puta do samog spuštanja u rezervat.b_280_163_16777215_00_images_Tijana_Slike_KopovoApril2019e.JPG
- Javna nabavka je završena, izabran je izvođač radova. Radiće se dva puta - priključak sa Miloševačkog puta u dužini od oko 400 metara sa proširenjem za parking i okretnicu za autobuse i takođe prilaz sa Bašaidske strane u dužini od oko 1.000 metara. Na ovaj način će se olakšati prilaz, pre svega, turistima do samog rezervata, stručnoj službi i ljudima koji rade na Slanom kopovu ali i poljoprivrednicima - rekao je Novica Blažin i najavio da će prilazni putevi biti spremni do leta.

Jovana Vokić, koordinator projekta je istakla da je akcenat projekta na promovisanju zajedničkih prirodnih i kulturnih vrednosti, pre svega, kroz turizam i turističke aktivnosti.
- U okviru projekta realizovaće se još i Foto-safari, Festival ždralova, likovna kolonija „Tiska akademija akvarela“ - kojoj će po prvi put tema biti upravo Slano kopovo i Festival narodnog stvaralaštva „Ričaj“.

 b_670_424_16777215_00_images_Tijana_Slike_KopovoApril2019d.JPG

Podsećamo, opština Novi Bečej sa gradom Šandorfalva iz Mađarske, do kraja marta 2020. godine sprovodi projekat u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija zvaničnog naziva „Rehabilitacija zajedničkog i kulturnog nasleđa u cilju budućeg razvoja regiona“. Projekat se odnosi na dva zaštićena prirodna dobra - Specijalni rezervat prirode „Slano kopovo“, kada je u pitanju opština Novi Bečej, odnosno na jezero Nadoš koje se nalazi na teritoriji Šandorfalve, koja je i nosilac projekta.

Vrednost dela projekta koji se odnosi na opštinu Novi Bečej iznosi oko 220 hiljada evra. Jedan od glavnih ciljeva projekta jeste izrada strategije i jasno definisanje daljih koraka i mera koje će se sprovoditi u narednom periodu, a koji će za krajnji ishod imati razvoj eko-turizma i turizma uopšte koji se zasnivaju kako na Specijalnom rezervatu prirode „Slano kopovo“, tako i na drugim zaštićenim područjima iz regiona.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković