webinfo

A+ A A-

Na Dan pobede položeni venci na spomenik na Keju

Pobeda19.jpgŠirom Evrope, ali i sveta, 9. maj se obeležava kao značajan datum.

Devetog maja 1945. godine nacistička Nemačka je i zvanično kapitulirala označivši time kraj rata u Evropi (Japan je kapitulirao kasnije iste godine), te se taj datum obeležava kao Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Kao i svake godine, ovaj datum je obeležen u Novom Bečeju polaganjem venaca na spomenik palim Crvenoarmejcima na Tiskom keju. Počast 22 pripadnika Crvene armije odali su predstavnici ambasade Ruske Federacije, lokalne samouprave, predstavnici društva srpsko-ruskog prijateljstva “Vološinov”, kao i predstavnici opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Novom Bečeju.

Ambasadu Ruske Federacije predstavljao je Ivan Borisov koji je ovom prilikom istakao da je današnji praznik dan velike pobede, ali i da je ruski narod veoma zahvalan što se u Novom Bečeju, ali i Srbiji, uopšte, čuvaju spomenici palim vojnicima SSSR-a koji su dali živote oslobađajući ove prostore.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, rekao je da većina odraslih zna šta se danas obeležava, ali da je veoma bitno preneti ove tekovine i na najmlađe generacije. “Ovo je dan da se ne zaboravi, dan da se ne ponovi, dan zbog kojeg smo mi danas ovde slobodni, zbog kojeg su oni slobodni, zbog čega imaju bezbedno detinjstvo i sve je to posledica tog devetog maja kada je fašistička Nemačka pobeđena” rekao je Maksimović dodavši i da je važno da se deveti maj obeležava i u godinama i decenijama koje su pred nama baš kako se nikada ne bi zaboravio i kako se nikada ne bi ponovila ratna stradanja koja su tih četrdesetih godina zahvatila svet.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković