webinfo

A+ A A-

Dani ovčarstva u Kumanu održani četvrti put

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Ovcarikumane.jpgMinulog vikenda u Kumanu su održani četvrti Dani ovčarstva, sada već tradicionalna manifestacija posvećena ovoj grani stočarstva.

Kao i prethodnih godina, organizator dešavanja bilo je udruženje ogajivača ovaca i koza “Vanj”, a podržali su ga Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, Opština Novi Bečej, kao i mesna zajednica Kumane.

Milan Kaluđerski, jedan od organizatora, istakao je da se oni svake godine trude da prošire sadržaj koji nudi ova manifestacija. “Ove godine imamo dvadeset i četiri izlagača priplodnih ovaca, imamo dvadeset i pet takmičara u što u kuvanju što u pečenju jaganjaca na ražnju, imamo sedam takmičara u šišanju ovaca, četiri ekipe u činganju i udruženje žena iz Kumana koje, kao i uvek, izlaže svoje rukotvorine. Ceo program, obogatili su i kulturno-umetničko društvo iz Novog Bečeja i iz Kumana sa folklornim igrama i naši mladi tamburaši iz Kumana” rekao je Kaluđerski. Kao značajno, on je istakao i što se širi krug izlagača, te tako dolaze i odgajivači iz Aleksandrova, Tomaševca, Čeneja i drugih mesta širom Vojvodine.

Izložbu ovaca je i ove godine ocenjivala Gordana Aćimac, stručni saradnik za stočarstvo pri Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin, koja je ovom prilikom rekla: “Složili smo se, kolege inženjeri i ja, da su zaista dobro pripremljene kolekcije, da neke kolekcije zaslužuju da budu na poljoprivrednom sajmu. Ima dobrih odgajivača i najverovatnije ćemo dodeljivati nagrade odvojeno domaćim i inostranim rasama ovaca. Uglavnom su sve rase koje se gaje na ovom podneblju i izložene” . Ona se saglasila i sa tim da ova manifestacija raste iz godine u godinu, ali je i dodala da je značaj ovakvih skupova veoma veliki, upravo, zbog razmene iskustava iz prakse odgajivača ovaca.

Posetioci 4. Dana ovčarstva mogli su da vide izložene primerke različitih rasa ovaca, da probaju jagnjetinu s ražnja i tradicionalne vojvođanske poslastice, a za sve zainteresovane tu je bio i štand Razvojnog fonda Vojvodine gde su mogli dobiti sve potrebne informacije o uslugama koje on pruža poljoprivrednicima.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković