webinfo

A+ A A-

Odluka o porezima pred skupštinom u utorak: umanjenja i do 120 procenata

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_VeceP.jpgPosle nedavne najave predsednika opštine Novi Bečej, Saše Maksimovića, da će sva postojeća rešenja o porezima na imovinu biti stornirana, te da će biti doneta nova, u manjim iznosima, opštinsko veće je na svojoj stotoj sednici usvojilo predlog odluke o utvrđivanju cene kvadrata nepokretnosti kojom će procenjene poreske osnovice u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni biti znatno manje što će dovesti i do smanjenja visine poreza.

O ovoj odluci skupština opštine će se izjasniti na sednici sazvanoj po hitnom postupku za utorak, 4. jun.

Saša Maksimović je još jednom ponovio da je izmena poreskih rešenja proistekla iz žalbi građana, ali i dela opozicije pošto je utvrđeno da su većem broju građana stigla poreska rešenja u dva ili tri puta većem iznosu u odnosu na prošlogodišnja. “Da, jeste došlo do greške. Ja verujem da ko radi taj i greši. Naravno, ako je ta greška namerna, neko će snositi posledice iz lokalne poreske administracije. Građani su u pravu, pogrešili su ti koji su obračunavali porez i to mora da se ispravi, pod hitno”. On je rekao i da je greška nastala u poreskoj administraciji, ali da deo odgovornosti snosi i on po, kako kaže, “komandnoj odgovornosti”, i da je bitno da se ova situacija reši što pre. Maksimović je, dalje, rekao i da će procenjena cena kvadratnog metra nepokretnosti u četvrtoj zoni biti nekih 120% niža, u trećoj oko 100%, a u drugoj oko 90% u odnosu na rešenja koja su nedavno stigla građanima.

 

Novih hiljadu hektara za stočare i ratare

Na današnjoj sednici Veća bilo je reči i o Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprirednog zemljišta za 2019. godinu. Govoreći o ovome, Maksimović je istakao da će stočarima na raspolaganju biti više zemljišta za nego prethodne godine: “Mi smo uspeli da pronađemo još nekih hiljadu hektara koji su bili podeljeni na razne korisnike po pravu prečeg zakupa. To znači da određena javna preduzeća imaju pravo na osnovu zakona da dobiju određenu količinu zemlje, ali mislim da im je u podeli dodeljeno više nego što im treba. Oni to nisu koristili, ali jesu plaćali zakupninu. U tom smislu, mi smo im dali ono što im po zakonu pripada, ali onoliko koliko smo smatralali da im treba. To znači da je novih hiljadu hektara ušlo u podelu stočarima, nešto od toga će ući i u licitaciju državne zemlje, dakle, ratarima”.

Predsednik opštine je ponovio i da zemlje ima dovoljno, ali i naglasio da će opština skidati useve sa uzurpiranih površina i ove godine bez obzira na to ko su ili koliko ima uzurpatora. On je dodao i da i ove godine postoji kašnjenje vezano za Program korišćenja poljoprivrednog zemljišta, ali da je ono manje nego prošlogodišnje i da očekuje da će ove godine biti sproveden i drugi krug licitacije.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković