webinfo

A+ A A-

Mladi iz Severne Makedonije na razmeni u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_SMrazmena.jpgU ponedeljak, 10. juna, u Novi Bečej je stigla grupa od deset mladih iz Republike Severne Makedonije koji će ovde boraviti do 18. juna u okviru projekta “Senses of Europe/Čula Evrope” koji realizuje udruženje građana “Edufons - centar za celoživotno učenje” iz Novog Bečeja, a koji je sufinansiran kroz program ERASMUS PLUS Evropske Unije.

Pored mladih iz Severne Makedonije, u projektu učestvuju i mladi iz Srbije, a sve u cilju međusobnog upoznavanja kultura dve zemlje.

Ivana Ćuk iz “Edufonsa” istakla je da je za realizaciju ovog projekta značajna podrška lokalne zajednice, a, naročito, lokalne samouprave i mesne zajednice koje su potpomogle realizaciju projekta. Ona je rekla i da je pripremljen šarolik program za učesnike fokusiran na što bolje doživljaje boravka u Novom Bečeju: “U naš lepi Novi Bečej došlo je deset učesnika iz Makedonije, a imamo i deset učesnika iz Srbije, pretežno iz opštine Novi Bečej, ali imamo učesnike i iz Beograda i Bača. Omladinska razmena će trajati devet dana, od 10. do 18. juna. Predviđen je, prema našem mišljenju, jako zanimljiv program. Imaćemo izlete, posetićemo Araču i Slano kopovo, biće šetnji pored reke, naravno, biće i raznih vrsta radionica. Projekat je zamišljen da se mladi aktiviraju, da aktiviraju svih pet čula i da osete Evropu, odnosno, Novi Bečej i Novobečejce i da kroz priču učesnika iz Makedonije “osete“ Makedoniju”.

Partner na projektu sa makedonske strane je udruženje za multukulturnu integraciju “Inkluzija” iz Ohrida čija sekretarka, Vesna Cvetanoska, je ovom prilikom istakla da njeno udruženje postoji već osam godina i da se bavi srednjoškolcima i studentima, ali i mladima do 29. godina, uopšte, i njihovim uključivanjem u zajednicu i javni život sa ciljem da se i njihov glas čuje. Kako kaže, prvi utisci o Novom Bečeju su veoma pozitivni: “Ovo je jedan lep i miran gradić i mi se, zaista, radujemo saradnji sa “Edufonsom” sa kojima smo radili i u Ohridu prošlog decembra kada smo imali jedan međunarodni ERASMUS PLUS projekat. Zaista smo fascinirani što saradnjom, što gradom, što svim ovim što su organizovalli i nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti tu saradnju”.

Ovo je prva ovakva razmena u Novom Bečeju, a između ostalog, goste će u petak primiti i predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković