webinfo

A+ A A-

Održana duhovna tribina o depresiji

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Duhovnatribina.jpgUdruženje “Put Svetosavlja” iz Novog Bečeja, u sredu, 19. juna organizovalo je još jednu duhovnu tribinu.

Posle velikog uspeha tribine o postu i molitvi održane uoči Uskrsa, oni su priredili tribinu pod nazivom “Depresija - Sveta Marija Gačinska”, a gost na tribini je bila igumanija manastira Bogorodice Trojeručice sa Avale, mati Zlata. Mati igumaniju su dočekali mnogobrojni Novobečejci, ali i veći broj gostiju iz drugih mesta iz okoline, a na početku programa četvoro novobečejske dece je uz muzičku pratnju Marka Strahinje Galetina i Srđana Grahovca pozdravilo mati Zlatu pesmom “Mi smo deca neba”.

U predavanju koje je trajalo nešto više od sat vremena, igumanija manastira Bogorodice Trojeručice govorila je o svojim iskustvima u borbi sa depresijom, sve prisutnijom bolešću sadašnjice, i ulozi koju su vera u Hrista i Sveta Marija Gačinska odigrale u savladavanju ovog velikog problema. Kao ključ borbe protiv depresije, ona je istakla svetu tajnu ispovesti: “Najveći uzrok depresije je neispoveđenost čoveka. Imamo ljude koji dolaze u crkvu, koji se, kao bajagi, ispovedaju, ali ih stid spopliće. Ne ispovedaju se kako treba i, polako, kao kad bacamo za tepih, tako se i taloži bolest i polako se razvija ta depresija, savremena bolest koja skoro nikoga ne zaobilazi”. Mati Zlata je dodala i da se problem depresije javlja i kod monaha, pa, i kod sveštenika koji i sami moraju da se ispovedaju budući da nose velike duhovne terete na sebi. Ona je rekla i da je sveta Marija Gačinska i pomogala mnogima upravo tako što ih je poučavala kako da se ispovede i rasterete. “Ljudi koji su po deset godina bolovali od depresije i pili lekove koji su ulazili kod nje za pola sata bi izlazili zdravi zato što je ona njih otvarala i slala ih kod sveštenika. Oni su se kod nje naučili kako treba da se ispovede i onda odlazili kod sveštenika i oni ozdravljuju. Ne treba više da piju lekove”, rekla je mati Zlata.

Ona je, pored ispovesti, ukazala i na značaj svete tajne pričesti, a kao jedan od uzroka teških stanja istakla i često razmišljanje o smrti. Prema njenim rečima, u životu treba uživati punim plućima svakog dana. “Ne treba da se boje. Treba da žive svaki dan punim plućima. Da čiste dušu, da se ispovedaju i pričešćuju i da se bave onim što im je Bog dao, da maksimalno daju sebe Bogu i ljudima. Omladina mnogo strada zato što ne mogu da se nađu. Bez Boga žive, mnogo omladine luta jer bez Boga žive, roditelji nemaju veru”, zaključila je igumanija Zlata podsetivši, na kraju, da je ona samo znak pored puta i da je imala sreću da istinski poveruje u Boga.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković