webinfo

A+ A A-

800.000 dinara za podršku udruženjima osoba sa invaliditetom

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_OSIugovori.jpgU petak, 21. juna, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, potpisani su ugovori o sufinansiranju programa udruženja osoba sa invaliditetom koja deluju na teritoriji opštine.

Ove godine, na namenskom konkursu za ovaj tip udruženja, opredeljeno je ukupno 800.000 dinara, a sredstva su dobila četiri udruženja: Udruženje paraplegičara Banata; Organizacija gluvih i nagluvih, Zrenjanin; Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih, Zrenjanin; kao i Udruženje osoba sa invaliditetom opštine Novi Bečej, cerebralne i dečije paralize. Svako od ova četiri udruženja dobilo je po 200.000 dinara za svoje projekte.

U ime opštine Novi Bečej, ugovore je potpisao Saša Maksimović koji je, ovom prilikom, rekao: “Mi smo od prošle godine promenili način finansiranja udruženja građana, dakle, i udruženja osoba sa invaliditetom. Odvojili smo ih od ostatka udruženja građana jer su oni tu uvek bili u lošijem položaju od ostatka udruženja. Mi smo odlučili da od 2018. godine razdvojimo ta dva konkursa. Njima je omogućeno lakše konkurisanje, da nastupe sa svojim programima onako kako treba, da predstave svoje projekte opštini Novi Bečej i obezbeđena su sredstva za sva četiri udruženja koja su konkurisala”.

Radmila Marinković iz Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih koja deluje na teritoriji celog Srednjebanatskog okruga i okuplja 330 članova iz svih pet opština od čega 28 iz opštine Novi Bečej, rekla je da je veoma zadovoljna načinom i procedurom odobravanja sredstava. “Mogu da pohvalim opštinu Novi Bečej, način na koji je odredila i način na koji imamo pravo da konkurišemo. Znači, ne može da konkuriše bilo koje udruženje za novac predviđen za ovu svrhu. Mora da ima evidentirane osobe sa invaliditetom, kao i članove sa teritorije opštine Novi Bečej tako da su kriterijumi za dobijanje novca stvarno dobro urađeni i sve pohvale”, kazala je Marinković posle potpisivanja ugovora. Kako ističe, najveći deo sredstava namenjen je za pomoć deci u inkluzivnom obrazovanju.

Nenad Krbavac iz Udruženja paraplegičara Banata iskoristio je priliku da pozove sve osobe sa invaliditetom da se pridruže nekom od danas prisutnih udruženja kako bi zajednički poboljšali kvalitet života i pomogli jedni drugima.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković