webinfo

A+ A A-

Podsetili se na tradicije konjarstva u Novom Bečeju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_KonjarstvoNB2019.jpgU prizemlju Doma kulture u Novom Bečeju, u sredu, 31. jula, konjički klub “Vranjevo” održao je svečanost tokom koje je predstavljeno skoro dvadeset i pet godina koliko ovaj klub postoji i radi. Okupljeni odgajivači konja, ali i ljubitelji ovih plemenitih životinja i konjičkih veština mogli su da vide pravu malu retrospektivu dešavanja iz porteklih dve i po decenije, da čuju himnu smotre paradnih zaprega “Hej, komšije sa svih strana”, ali i da vide snimak prve parade iz 1994. godine.

Kako je istakao Miodrag Mića Dujin, predsednik konjičkog kluba “Vranjevo”, cilj kako ovog skupa, tako i kluba u celosti, jeste da se sačuvaju tradicije konjarstva svojstvene ovom podneblju što je bio motiv prilikom organizovanja prve Revije paradnih zaprega sredinom devedestih godina. “Hteli smo da sačuvamo te naše običaje da to ne zamre. Već je počelo da zamire sa starijima koji su nestajali, ali, eto, probudio se neki duh u nama konjarima i mi smo rešili da tada organizujemo prvu Reviju paradnih zaprega. Kasnije je to i opština prihvatila, počela da finansira i mi smo tu sada jedni od najstarijih”, rekao je Dujin. Govoreći o značaju konja i konjarstva, on je podsetio i na to da je u prošlosti svaka kuća imala konja: “Zašto? Jednostavno, samo vam se kaže. Radilo se žito, radila se ta poljoprivreda sve preko konja dok nije nastala ova euforija mašina, traktora. Danas je konjarstvo skup sport. To je sport bogatih. U Americi, Italiji, Austriji, a ovi momci što su sa mnom, oni rade iz ljubavi. Mi smo se, eto, opredelili za to i hoćemo da ti običaji ne zamru”. On je dodao i da su pripreme za ovogodišnju Reviju paradnih zaprega u punom jeku, pehari su spremni, a jedino na šta se ne može uticati jesu vremenske prilike za koje se nadaju da im neće praviti probleme. 

Ovom prilikom, dodeljene su i zahvalnice osobama koje su doprinele radu konjičkog kluba “Vranjevo”, a posebnu pohvalnicu je dobila desetogodišnja Vladislava Lalić koja je najmlađa devojčica koja upravlja dvopregom. 

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković