webinfo

A+ A A-

I ove jeseni bralo se grožđe u Glavaševoj kući

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Grozdje2019.jpgU utorak, 24. septembra, u muzeju Glavaševa kuća u Novom Bečeju, organizovana je berbra grožđa u okviru koje je prikazan i početak pripreme grožđa za vino, odnosno, muljanje i ceđenje.

Kao i ranijih godina, organizatori su Turistička organizacija Novi Bečej i Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana.

Tatjana Vlaškalin, saradnica Turističke organizacije opštine Novi Bečej, istakla je da se ovo podsećanje na pomalo zaboravljene korake u spravljanju vina organizuje već gotovo čitavu deceniju. „Smatramo da je to nešto što treba da se očuva. Mlađe generacije treba da saznanju na koji način se od grožđa nekada pravilo vino. Danas je to sasvim druga priča. Danas postoje savremeni tehnološki procesi, savremene vinarije, a mi smo želeli na ovaj način da sačuvamo našu tradiciju i da pokažemo kako se vino pravilo nekada“, rekla je Vlaškalin ovom prilikom. Ona je naglasila i da je ovo, ipak, samo prikaz budući da muzej raspolaže malom količinom grožđa, ali i podsetila na tradicije vinarstva koje su bile karakteristične i za Vranjevo u nekim minulim vremenima. „Bogatiji sloj ljudi koji je imao veće površine pod vinogradima je to brižljivo ćuvao u hrastovoj buradi u podrumima. Znali su tačno i koja je berba i sve po redu. Uglavnom se iznosilo i sa ponosom pokazivalo na krsnim slavama, venčanjima, svadbama i to je, u stvari, mogu slobodno da kažem, bio jedan statusni simbol“, zaključila je ona.

A, da je Glavaševa kuća dobar domaćin za mnoge manifestacije koje su posvećene očuvanju tradicije, potvrdio je i Janoš Koso koji je rekao: „Ovo je već osma godina kako ovo radimo. Posle ćemo probati to slatko vino koje ćemo procediti, a potom ćemo da pečemo rakiju jer nemamo tu količinu da bismo pravili vino. Ovo je jedini muzej koji pravi svoje piće za goste, turiste, posetioce da ih ugostimo“.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković