webinfo

A+ A A-

Novobečejci pamte oslobodioce

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Oslobodjenje2019.jpgU petak, 4. oktobra, polaganjem venaca na spomenik palim vojnicima Crvene armije na Tiskom keju obeležen je Dan oslobođenja Novog Bečeja u Drugom svetskom ratu.

 

Vence su položili predsednik opštine, Saša Maksimović, savetnik ambasadora Rusije u Srbiji, Jevgenij Martinenko, sekretar saveta mesne zajednice Novi Bečej, Miroslav Macura, kao i predstavnici udruženja srpsko-ruskog prijateljstva „Vološinov“ iz Novog Bečeja. Govoreći na svečanosti polaganja venaca, Martinenko je rekao: „Zahvalan sam na pozivu da zajedno čuvamo zajedničku istoriju koju sad neki hteli da prepisuju. Moramo da sačuvamo zajedno i našu i vašu istoriju i nadamo se da će naša deca poštovati ruske i srpske vojnike koji su poginuli oslobađajući otadžbinu od fašista“.

Sa druge strane, Saša Maksimović je podsetio na značaj borbe za oslobođenje u Drugom svetskom ratu: „Današnju slobodu koju uživamo dugujemo ljudima čija imena su uklesana na ovom spomeniku. Dvadeset i dva, odnosno, dvadeset i četiri vojnika Crvene armije zajedno sa Narodnooslobodilačkom vojskom Jugoslavije su oslobodila Novi Bečej i mi danas uživamo u slobodi samo zahvaljujući njima“. On se zahvalio ambasadi Ruske Federacije na podršci obeležavanju Dana oslobođenja koja nijedne godine nije izostala. Takođe, Maksimović je ukazao i na to da današnja deca malo znaju o istoriji Novog Bečeja i okoline i istakao potrebu da se na tome više poradi.

 

Osim u Novom Bečeju, venci su položeni i u Kumanu 2. oktobra, u Novom Miloševu 3., kao i u Bočaru 4. oktobra na datume kada su ova mesta oslobađana.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković