webinfo

A+ A A-

Počeo kurs samoodbrane

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_samoodbrana.jpgUdruženje građana „Centar za razvoj psihofizičkih i mentalnih sposobnosti Buđinkan dođo“ započelo je u ponedeljak, 7. oktobra, još jedan praktični kurs samoodbrane namenjen srednjoškolcima pod nazivom „Siguran korak IV“.

 

Kako ističe Aleksandar Dujin koji je i idejni tvorac ovog projekta, odziv zainteresovanih je i više nego dobar, a budući da postoji i znatno interesovanje učenika iz Novog Miloševa i drugih okolnih mesta, za putnike biće organizovani dodatni termini kako bi i oni mogli da pohađaju kurs. Govoreći o samom programu kursa, on je rekao: „Podelićemo ih u etapi, radićemo prvo neki prvi kontakt kroz poluge i kroz neke zahvate i prve prilaze, pa ćemo na sledećem raditi neke kontaktne delove, udarce, primenu udaraca i u zadnjem delu ćemo sve to da spojimo zajedno sa parterom. Nije realno da u nekoj borbi kada nas neko napadne ne završimo dole u parteru. U tom trećem delu biće spojeni i blokovi i udarci i poluge i parter. Onda dolazi onaj završni deo gde smo rekli da ćemo raditi neki test, neku proveru, a, u među vremenu, ide prva pomoć i poznavanje zakona i sankcije, moraju biti upozoreni na sve“. Dujin je dodao i da je ključ samoodbrane u tome da se reaguje instinktivno i da ne dođe do „kočenja“, ali i da je od velikog značaja korišćenje pokreta sopstvenog tela u postupku samoodbrane.

Jedna od polaznica kursa je i Svetlana Dražić, učenica trećeg razreda srednje škole, koja je rekla da joj se stvari koje se rade u okviru obuke čine, pomalo, teškima, ali da nisu nesavladive. Kako kaže, ovaj kurs znači i devojkama i momcima: „Idem noću sama kući i nikada ne znam da li neko može da izađe iza nekog žbuna ili ugla i smatram da je ovo korisno baš zbog toga, kako bi se pre svega devojke odbranile, ali nije loše ni za muškarce“.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković