webinfo

A+ A A-

U Novom Bečeju neguje se sećanje na značaj porodice Pivnički

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Pivnicki.jpgU sredu, 23. oktobra, Novi Bečej posetila je Milica Mila Pivnički Malruni, potomak porodice Pivnički koja je u istoriji Novog Bečeja ostavila neizbrisiv trag.

Ona je prisustvovala otvaranju izložbe u galeriji „Selo“ Doma Kulture opštine Novi Bečej posvećene istorijatu porodice Pivnički, kao i promociji knjige „Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“. Osim toga, ona je učestvovala i na otkrivanju spomen ploče na kući u kojoj je živeo i radio dr Jovan Pivnički, kraljevski javni beležnik, predak Milice Pivnički Malruni, a gde se očekuje otvaranje muzeja dijaspore. U poseti zavičaju, nju je pratio njen suprug, Brajan Malruni, osamnaesti premijer Kanade, kao i general Luis Mekenzi, nekadašnji komandant snaga UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o tome koliko joj ova poseta znači, Milica Pivnički Malruni je rekla: „Nemam reči da vam se zahvalim na gostoprimstvu. Ovo je bilo tako važno za mene. Vi ste me razmazili sa poklonima, sa slikama, sa trudom i sa svim što radite ili ste uradili za mene i moju familiju. Ja ću probati da dođem ponovo. Kao što sam i rekla, ne volim da kažem da ću doći, pa, da ne dođem. Radije ću da kažem da ću pokušati da dođem, a sigurno hoću da dođem na otvaranje muzeja“. Ona je podsetila i da ona i njen muž podržavaju obrazovanje mladih i perspektivnih studenata u Kanadi istakavši da je mladost najveća vrednost i da se nju mora ulagati. Osvrnuvši se i na svoje poreklo, istakla je da se uvek osećala Srpkinjom, da se trudila da sačuva tradicije ponete iz zavičaja, ali i da dvoje od njene dece tečno govore srpski.

Ambasador Ministarstva spoljnih poslova, dr Ljiljana Nikšić, pohvalila je napore da se od kuće dr Jovana Pivničkog u kojoj su se okupljali mnogi znameniti Srbi tog doba kao što su Mihajlo Pupin, Laza Kostić, Branislav Nušić i mnogi drugi, oformi prvi muzej dijaspore u našoj zemlji. „Definitivno taj salon Pivničkih treba sačuvati za nove generacije, a mislim da i za ove nove Pivničke, Malruni-Pivnički, koji su kultna porodica u Kanadi, poput Kenedijevih u Americi. Mislim da je ovo jako dobar potez i da će Novi Bečej u narednom periodu postati stecište naše srpske dijaspore sa dobrim programima okupljanja u jednom muzeju koji će biti na ponos srpskom narodu“, rekla je Nikšić.  

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, potvrdio je da je za lokalnu samoupravu veoma značajno očuvanje istorije i sećanja na znameniti Novobečejce što su Pivnički kroz istoriju, svakako, i bili. Osvrnuvši se na otkrivanje spomen ploče na kući dr Jovana Pivničkog, Maksimović je rekao: „To će biti početak, u saradni sa Ministarstvom spoljnih poslova, rekonstrukcije te kuće koja će biti proglašena muzejom srpske dijaspore. Inače, to je jedinstveni muzej u Srbiji, prvi te vrste i najverovatnije i jedini. Novi Bečej da bi opstao mora biti centar nečega. Mi ne možemo da ostanemo mala sredina koja će za sve da se oslanja na neke druge. Moramo naterati druge da dođu kod nas. Imamo šta da pokažemo i jedan od načina da ih privučemo jeste muzej srpske dijaspore“.

Vladimir Davidović, v.d. direktora Narodne biblioteke Novi Bečej i član uređivačkog odbora knjige „Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“, zahvalio se svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana. „Ova knjiga nije značajna samo za porodicu Pivnički već i za naš grad. Do ove godine nismo imali Jovana Pivničkog među znamenitim ličnostima Novog Bečeja. To više nije tako. On je zasluženo proglašen jednim od znamenitih Novobečejaca“, rekao je Davidović.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković