webinfo

A+ A A-

Priroda najbolja inspiracija na ovogodišnjem foto safariju

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_Slike_Safari.pngKao što je naš portal već pisao, ovih dana u Novom Bečeju traje foto safari koji je na jednom mestu, u Novom Bečeju, okupio veliki broj ljubitelja fotografije i zaljubljenika u prirodu.

Fotografi koji su počeli da pristižu u četvrtak, 24. oktobra, imaju zadatak da kroz objektive svojih aparata ovekoveče detalje iz prirode koja okružuje Novi Bečej, poseban akcenat stavljen je na momente iz specijalnog rezervata prirode „Slano Kopovo“, ali i da uhvate okom kamere i kulturne i istorijske lokacije, pa, čak i svakodnevna dešavanja kao što su pijačni dani u Novom Bečeju. Ovim povodom, čitava subota, 26. oktobar, posvećena je boravku u rezervatu „Slano Kopovo“ gde je inspiracija, gotovo, nepresušna.

Jedan od učesnika foto safarija je i Geza Farkaš, fotograf koji je više puta dolazio u Novi Bečej i na Slano Kopovo, a čija fotografija „Srne“ snimljena na Slanom Kopovu je osvojila prvo mesto na nedavno održanom takmičenju „Priroda u pozitivu“ koje su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i časopis „National Geographic“ na srpskom jeziku. Govoreći o foto safariju i boravku u prirodi Slanog Kopova, on je rekao: „Velika je stvar da se ovakve stvari rade zato što većina prirodnih dobara i prirodnih rezervata ne obraća pažnju na promociju prirodnih vrednosti. Ovo je lep način za tako nešto. Fotografi, biciklisti, sve su to turisti nedestruktivni posetioci prirodnih rezervata i, svakako, treba više ovakvih stvari da se radi u nacionalnim parkovima, prirodnim rezervatima. Ovaj foto safari je veoma lepo organizovan. Imali smo prilike da upoznamo i Novi Bečej, a kolege koje su došle i da upoznaju ovaj predivan prirodni rezervat. Meni je, pomalo, žao što je ovakva sušna godina i što nismo imali ždralove, da vidimo taj predivan i jedinstven fenomen kada desetine hiljada ptica sleće na ovo jezero“. On je istakao i da ovo jezero koje je trenutno suvo daje posebnu inspiraciju sa fotografisanje pejzaža, a da do izražaja dolaze slatinske biljke koje predstavljaju retkost, ali i specifičnost ovog rezervata prirode.

 

Kao i uvek, goste je na Slanom Kopovu dočekala Silvija Ivanić, stručna sardnica u ovom specijalnom rezervatu prirode. Ona je podsetila da je dosadašnja praksa bila da se foto safari organizuje isključivo u specijalnom rezervatu prirode dok je ove godine priča proširena i na kulturna dobra Novog Bečeja i okoline čime je ostvareno svojevrsno spajanje više različitih potencijala koje Novi Bečej ima. „Ove godine smo imali najviše učesnika do sada. Nadamo se da će ovo postati jedna dobra praksa i da će se ovakvi događaji i manifestacije upražnjavati sve više i više na Slanom Kopovu i u Novom Bečeju“, rekla je Ivanić podsetivši na široku lepezu potencijalnih prizora za fotografisanje i dodavši: „Bazirali smo se na to da pokrijemo sve aspekte dana. Tako smo imali fotografije tokom noći, zore, sumraka, dana. Zaista, jedan veliki diverzitet i lokaliteta i pokrivenosti u toku celog dana“.

Ove godine, foto safari se realizuje u okviru IPA projekta prekogranične saradnje „Rehab NatCult Heritage“ koji zajednički sprovode opština Novi Bečej i mađarski grad Šandorfalva. Jovana Vokić, menadžer na ovom projektu, istakla je da je ceo tim koji stoji iza foto safarija i više nego zadovoljan: „Odziv je dobar, imam utisak da su naši gosti, fotografi, zadovoljni. Mi mislimo da smo dobili ono što smo želeli. Fotografe smo upoznali sa onim što Novi Bečej ima. Ono što treba da bude rezultat jesu fotografije za koje mislimo da će biti dobre. Poslužilo nas je vreme i još neke okolnosti, tako da, u ovom trenutku, atmosfera je dobra i mislimo da će i fotografije biti dobre“. Ona je naglasila i da se od svakog fotografa očekuje najmanje pet fotografija, ali da nema gornje granice, te da svako ko hoće da pošalje i veći broj to može i treba da učini. Kako ističe, od fotografija koje pristignu po završetku safarija, biće odabrane one koje najbolje oslikavaju promociju kulturnog i prirodnog nasleđa celog regiona i Novog Bečeja. „Nakon toga, sledi izložba. Prvi plan je bio da ta izložba bude marta. Međutim, trenutno smo u razmišljanju da bi, možda, bilo zanimljivo da ta izložba, ukoliko nam tehničke mogućnosti dozvole, bude u isto vreme kada i Festival ždralova, a to su 15. i 16. novembar. Mi ćemo se potruditi da to bude tada da bi i najmlađi koji dođu tada vide izložbu i kako to neko drugi vidi i možda im to približimo i malo ih zainteresujemo. Danas imamo dosta dece koja su došla. Možda neka od te dece budu, za koju godinu, fotografi“, zaključila je Jovana Vokić. Pre završetka projekta, a u njegovom sklopu, biće održaj i festival mađarskog narodnog stvaralaštva „Ričaj“, a u samoj završnici, marta 2020. godine, biće i konferencija za medije na kojoj će biti predstavljeni ciljevi, aktivnosti i rezultati koji su postignuti sprovođenjem projekta.

Projekat „Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona“ u okviru „Interreg-IPA“ programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementiraju grad Šandorfalva (Mađarska), kao nosilac i opština Novi Bečej, kao partner na projektu. Okosnica projekta je razvoj regiona baziran na prirodnim i kulturnim vrednostima oba partnera, a ukupna vrednost projekta je 557.602,20 evra, dok je doprinos Evropske unije 473.961,87 evra.

Period realizacije projekta: 01.04.2018-31.03.2020.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković