webinfo

A+ A A-

Rotarijanci podržavaju obrazovanje

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_RotariNB2019.jpgU subotu, 9. novembra, u Domu kulture opštine Novi Bečej, održan je radni sastanak pet Rotari klubova iz okruženja, a istog dana održan je i humanitarni koncert koji su osmislili i realizovali Rotarijanci. 

 

Članovi Rotari klubova iz Kikinde, Sente, Zrenjanina, Kule i Bečeja sastali su se na drugom radnom sastanku u Novom Bečeju kako bi razgovarali o projektu podrške Rotari klubova obrazovanju. Više o tome, rekla je Sanja Bašić, asistent guvernera za 2019/2020 godinu u Distriktu 2483: „Već smo se u načelu dogovorili o jednom divnom projektu, a to je da rotarijanci finansiraju edukaciju nastavnika. Izabran je jedan od najeminentnijih projekata na našim prostorima koji se nalaz u katalogu Ministarstva prosvete, u pitanju je “Aktivno učešće i nastava” koji je započet 1995. godine na prostoru bivše Jugoslavije, a odvija se i  dan danas, s tim što je poprilično skup, a znamo koliko se izdvaja sredstava za te svrhe, pa je ideja bila, pošto se Rotari klub, između ostalog, bavi i obrazovanjem, da ih na taj način podržimo, jer imamo multipliciran efekat. Ako nastavnik ovlada određenim metodama rada i ne samo određenim, jer se tu pružaju velike mogućnosti, dobitnici, odnosno sami krajnji korisnici su, naravno, deca. Dakle, ako nastavnik to prenese na decu, onda, zaista, imamo multipliciran efekat“.

Pored Rotarijanaca iz Srbije, sastanku su prisustvovali i gosti iz Pljevalja. Član pljevaljskog Rotari kluba je i Nemanja Potparić, harmonikaš, koji uz pijanistu, Stevana Savića, čini „Duo Neste“, muzički sastav koji je nastupao šriom sveta, od Rusije do Latinske Amerike, a koji je ovom prilikom održao koncert u Novom Bečeju na koji je ulaznica bila simbolična – jedna knjiga namenjena osnovnoškolskom uzrastu. Kako kaže, ovakva akcija bila je organizovana prošle godine u Pljevljima, a sve knjige su donirane gradskoj biblioteci. Inicijativa za održavanje koncerta u Novom Bečeju potekla je od Rotari kluba iz Bečeja, a kako kaže, aktivno je uključen u realizaciju ovog projekta: „Kolega i ja smo završili muzičke akademije i bavimo se pedagoškim radom, predajemo u školi, veoma smo uključeni. S obzirom na to da se bavimo koncertnom delatnošću i često sviramo, svakom pozivu da pomognemo, doniramo i damo svoj doprinos uvek se rado odazovemo“.

Prvi rotari klub u Srbiji osnovan je 1928. godine u Beogradu. Osnivač je bio Vojislav Kujundžić, a prvi predsednik Ferdinand Gromberg, vlasnik Smederevske železare. Obnova rotarijanstva u Jugoslaviji započeta je 1989. godine, kada je u Beogradu formiran Inicijativni odbor za reosnivanje Rotari kluba Beograd, čiji je predsednik bio Dragan Brajer. Rotari klub Beograd primljen je međunarodnu organizaciju rotarija 8. maja 1992. godine. Rotarijansku značku nekada su nosili i britanski premijeri Vinston Čerčil i Margaret Tačer, pisci Ivo Andrić i Tomas Man, kao i američki predsednik Džon Kenedi.

SLIČNE VESTI IZ DRUŠTVA

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković