webinfo

A+ A A-

NASUKANO BRODOVLJE UPLOVILO U NOVI BEČEJ

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_ZivkovicNB2017.JPGOtvorena izložba fotografija „Kraj plovidbe“ u Domu kulture

 

U utorak, 31. januara, Galerija Selo novobečejskog Doma kulture postala je domaćin još jednoj izložbi umetničkih fotografija. Naslovljena kao „Kraj plovidbe“, ova serija fotografija ovekovečila je i, na jedan estetski izuzetno zadovoljavajući način, prikazala sudbinu brodova u kovinskoj luci koji su pre više od deset godina isečeni i pretopljeni u smederevskoj železari. Fotografije su nastale pre desetak godina, ali sama izložba otisnula se u svet tek prošle godina i od tada je gostovala u Beogradu, Herceg Novom i nekolicini drugih gradova, a Novobečejcima je na raspolaganju do 25. februara.

Milan Živković, autor izložbe, u saradnji sa još nekoliko fotografa, u periodu od 2003. do 2007. godine išao je na svojevrsno „vikend hodočašće“ na kojem je pratio i fotografisao usud rashodovanog brodovlja. Iz kadra u kadar, iz fotografije u fotografiju, pred očima nam se otvara jedna melanholična priča o prolaznosti i završetku puteva. „Generalno, to su tužne stvari kad vidite sve te lađe koje su završile životni vek.  Sve to izlgeda jako čudno“, kaže Živković za svoje delo dodajući: „Ono što je ovde na slikama jesu sve ove boje i oblici koji su nastali jednom čudnom interakcijom prvo vremena koje je delovalo na metal, a onda se u sve to umešali breneri i vatra i paljenje svih tih stvarčica. Tu ima jedna eksplozija boja i mnogo ljudi mene pita da li sam ja to obrađivao u Fotošopu, ali ja za tim nisam imao ni želje ni volje jer su sve te boje bile tamo“.  Upitan za poruku ovih fotografija, on ističe tri dimenzije. Pre svega, dokumentarnu koja čuva od zaborava brodove kojih odavno više nema, po tom, vizuelnu koja eksplozijom boja i nijansi uvlači gledaoca u scenu. A treću dimenziju, poruku u najužem smislu, autor ostavlja subjektivnom doživljaju i tumačenju posetioca izložbe. Kao posebnu angedotu, on ističe i situaciju kada je ova izložba gostovala u Herceg Novom. Tom prilikom, tamo su je prekrstili u „Nova plovidba“ i doživeli je bez melanholije koja je pratila autora dok ju je stvarao.

Novica Blažin, direktor Doma kulture, iskazao je zadovoljstvo što je izložba stigla i u Novi Bečej. „Gospodin Živković je profesionalni fotograf ili kako se to u tom svetu kaže, majstor fotografije. Veliko iskustvo i njega i njegovih kolega se vidi na svakoj fotografiji. Od ovog umetnika možemo mnogo naučiti i, možda, dobiti i inspiraciju za neke svoje radove“ rekao je direktor Blažin koji se i sam amaterski bavi fotografijom. Ideja o saradnji rodila se prilikom Živkovićeve izložbe „Banat“ u Bečeju kada su se njih dvojica i upoznala. „Ja se nadam da ovo neće biti njegova jedina izložba u Novom Bečeju jer on ima mnogo toga da ponudi. Ima mnogo zanimljivih, konceptualnih izložbi tako da će Novobečejci imati priliku da uživaju u njegovim delima“ dodao je Blažin.

 

BOGAT PROGRAM DOMA KULTURE U NAREDNOM PERIODU

Upitan za predstojeće aktivnosti Dom kulture, direktor Blažin rekao je: „U februaru mesecu pripremamo se za Dan zaljubljenih, b_240_174_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_ZivkovicNB2017a.JPGodnosno svetog Trifuna. Radićemo radionice sa najmlađim sugrađanima iz osnovnih škola. Trinaestog i četrnaestog nam gostuje drugi deo filma „Zona Zamfirova“. Dvadeset i četvrtog imaćemo predstavu „Srpska lajka“  kikindskog pozorišta sa Nadom Blam u glavnoj ulozi dok nas 28. očekuje gostujuća izložba kolega iz Vrbasa“. Kao posebnu detalj, on je istakao i da se za Osmi mart planira koncert šansona kojim će se na jedan romantičan način obeležiti ovaj praznik.   

 

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković