webinfo

A+ A A-

Novi roman Radovana Vlahovića predstavljen Novobečejcima

b_670_0_16777215_00_images_Tijana_000_Desavanja4_Bapa2017.jpgU utorak, 21. februara, novobečejska publika imala je priliku da se upozna sa najnovijom knjigom novomiloševačkog pisca, Radovana Vlahovića pod nazivom "Bapa".

Vlahovićeva trideset i treća knjiga jeste roman smešten u 1926. godinu, u Dragutinovo (danas: Novo Miloševo) i prati jedan dan u životu Branka Popova – Bape. On, dolazeći sa salaša na kome živi, u selo, susreće svoje poznanike, rodbinu i prijatelje i kroz interakciju sa njima, oslikava živopisnu sliku banatskog sela sa početka dvadesetog veka.

    Autor je, prema sopstvenom "priznanju", pokušao da spram jednog zastrašujućeg, globalnog makrokosmosa, postavi jedan, mali, banatski mikrokosmos.

 

 

"Bapa" je, prema piščevim rečima, prvi u nizu romana koji će pratiti sudbinu Branka Popova kroz prelomne godine na ovim prostorima.  Sam Vlahović svog junaka naziva arhetipom srpskog seljaka ovog podneblja. "To je moj pokušaj da revitalizujem i vratim vrednosni sistem onih ljudi koji su živeli s početka dvadesetog veka ovde u Banatu. Dakle, kako su to razmišljali naši dedovi i pradedovi i da vidim, u toj mladoj, jugoslovenksoj državi, kako se on okreće prema svetu i kako on funkcioniše, a sve u želji da, kao starešina porodice, svoju decu i porodicu izvede na što čestitiji put" rekao je Radovan Vlahović o svom junaku i suštini celog romana. Ističući osobenosti podneblja na kome živimo, autor je, prema sopstvenom priznanju, pokušao da spram jednog zastrašujućeg, globalnog makrokosmosa, postavi jedan, mali, banatski mikrokosmos. On je istakao i da je u književnosti mnogo primera poput Bore Stankovića i Branka Ćopića koji pišu o ljudima i podnebljima sa kojih su potekli koristeći odgovarajuće dijalekte, ali da je izuzetno malo pisaca koji to rade u Banatu i da je i u tome značaj ovog njegovog romana koji je pisan jezikom kakav se tada govorio u Dragutinovu i koji je izrazito "banatski".

Vlahović je ovom prilikom skrenuo pažnju i na bogate aktivnosti koje Banatski kulturni centar čiji je on osnivač realizuje i koje će tek realizovati. On je posebno istakao Bukil fest – festival ilustracije knjige, koji će se desiti u Novom Miloševu i, kao krunu svih dešavanja, svečanu akademiju na Arači kada će biti dodeljena i književna nagrada "Despotica mati Angelina"

Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke Novi Bečej, koja je, sad već tradicionalno, bila u ulozi moderatora večeri, istakla je da je ovo prvo ovogodišnje dešavanje u Narodnoj biblioteci i da je namerno sezona dešavanja otvorena upravo knjigom Radovana Vlahovića. Iako Narodna biblioteka tesno sarađuje sa Banatskim kulturnim centrom, on lično već dugo nije predstavljao nijedno svoje delo pred Novobečejcima. Đukičin je zaključila da je ovo svojevrsan vid izvinjenja našem plodonosnom novomiloševačkom piscu.

 

Arzamas u Novom Bečeju 7. marta
Agneš Đukičin je iskoristila priliku i da pozove prisutne na književno veče Ivane Dimić posvećeno njenoj knjizi "Arzamas" koje će se održati u galeriji narodne biblioteke u Novom Bečeju 7. marta. Ovo je posebna književna poslastica za novobečejske literarne sladokusce budući da je ovaj roman nagrađen NIN-ovom nagradom za 2016. godinu i već izvesno vreme privlači veliku pažnju javnosti.

 

  • ginekoloskaordinacijakikic
  • komunalac
  • Rehab
IMPRESUM: Naziv medija: WEBINFO* Registarski broj: IN000118* Osnivač: INFO-NB* Matični broj osnivača: 28028512* sedište osnivača: Milorada Popova 1, Novi Bečej* Glavni urednik: Tijana Janković